Τη σατιρική εκπομπή ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών τηλεπαρουσιαστών, το «Καθημερινό Σόου» του Τζον Στιούαρτ, επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να ζητήσει -έξι ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ- περισσότερο χρόνο να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος εμφανίζεται στο δημοφιλές σόου με την υψηλή τηλεθέαση, καθώς οι Δημοκρατικοί εντείνουν τις προσπάθειες να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να ανακτήσουν δυνάμεις, υπό την ορατή απειλή να χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

«Προωθήσαμε μία ατζέντα που κάνει διαφορά στη ζωή του λαού καθημερινά. Είναι αυτό αρκετό; Όχι. Επομένως αναμένω, όπως και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί φαντάζομαι, μεγαλύτερη πρόοδο» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Στιούρτ προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, ρωτώντας γιατί, δύο χρόνια μετά τη νίκη του στο όνομα της Ελπίδας και της Αλλαγής, οι Δημοκρατικοί δείχνουν να εκλιπαρούν: «Σε παρακαλώ, μωρό μου, δώσε μου άλλη μία ευκαιρία».

«Οι αλλαγές δεν θα γίνουν σε μία νύχτα» απάντησε ο Ομπάμα. «Όταν υποσχόμασταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ‘αλλαγή στην οποία μπορείς να πιστέψεις’, δεν εννοούσαμε αλλαγή που μπορείς να πιστέψεις σε 18 μήνες».

«Πρόκειται για αλλαγή που μπορείς να πιστέψεις, αλλά, ξέρεις, πρέπει να δουλέψουμε για αυτή» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε την αγανάκτηση που υπάρχει για την υψηλή ανεργία, καθώς και τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, αντέτεινε όμως ότι οι πολίτες δείχνουν να αγνοεί πολλά από τα επιτεύγματα, όπως είπε, της διακυβέρνησής του.

«Τι κάνατε και το αγνοούμε; Σχεδιάζεται κάποιο πάρτι-έκπληξη για εμάς, γεμάτο με δουλειές και σύστημα υγείας;» αντέτεινε ο Τζον Στιούαρτ, ο οποίος προσφάτως ψηφίσθηκε ως ο άνδρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ για το 2010.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας επεσήμανε ιδιαίτερα τις αλλαγές στο σύστημα περίθαλψης των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες χαρακτήρισε ισάξιες «με οποιοδήποτε άλλο σπουδαίο νόμο στην ιστορία της χώρας».

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι Δημοκρατικοί που υποστήριξαν το νόμο στις συντηρητικές πολιτείες θα πρέπει να επιβραβευτούν για την ψήφο τους. Εάν αυτό συμβεί, τότε «πιστεύω ότι οι Δημοκρατικοί θα τα πάνε περίφημα την ημέρα των εκλογών».