Ο γενικός γραμματέας του NATO Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times σήμερα Τετάρτη, ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θεωρεί πως βρίσκεται κοντά σε ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις του με τη Ρωσία και ελπίζει σε στενότερη και βαθύτερη συνεργασία στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η παρουσία του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην ετήσια Σύνοδο του NATO το Νοέμβριο στη Λισσαβόνα μπορεί να δώσει ώθηση στις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, που έως πρόσφατα παρέμεναν τεταμένες από το 2008 και την εισβολή δυνάμεων της Μόσχας στη Γεωργία.

«Η σύνοδος θα αποτελέσει μια νέα αρχή στη σχέση ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Θα είναι μια πολύ ουσιαστική σύνοδος και οπωσδήποτε η πιο σημαντική για τη συνεργασία μας από η σύνοδο της Ρώμης το 2002 όταν δημιουργήσαμε το συμβούλιο NATO-Ρωσίας», τόνισε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του Συμφώνου λένε ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαπραγματεύονται μια συμφωνία βάσει της οποίας η Μόσχα θα δώσει πάνω από 20 ελικόπτερα στις Αφγανικές δυνάμεις. Εξετάζεται επίσης, κατά την εφημερίδα, το εάν η Ρωσία θα επέτρεπε στο Σύμφωνο να μεταφέρει περισσότερα αγαθά -περιλαμβανομένων και όπλων- διαμέσου του εδάφους της στις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι κεντρικό θέμα στη σύνοδο αυτή θα είναι το εάν το NATO και η Ρωσία μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε ό,τι αφορά την δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για την προστασία από χώρες όπως το Ιράν.

Κατά τους FT, ο Ράσμουσεν πιστεύει ότι οι ενστάσεις της Μόσχας έχουν μετριαστεί και ότι κάποια στιγμή η αντιπυραυλική ασπίδα θα εκτείνεται σε όλες τις χώρες-μέλη του NATO και θα συνδέεται με τα Ρωσικά ραντάρ, ώστε όλες οι χώρες να προστατεύονται καλύτερα.

«Αναμένω ότι η απόφαση για τη συνεργασία όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα θα είναι από τις σημαντικότερες της συνόδου. Η συνεργασία Ρωσίας-NATO στην αντιπυραυλική άμυνα θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο για να αναπτύξουμε μια αληθινή Ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας», τόνισε.