ΒΕΡΟΛΙΝΟ Την ετήσια έκθεσή της για τη διαφθορά ανά χώρα έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Η Ελλάδα κατέκτησε την ντροπιαστική «πρωτιά» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ πιο «διαφανής» χώρα στον κόσμο αναδείχθηκε η Δανία, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη. Ακολουθούν από κοντά η Φινλανδία και η Σουηδία.

Ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς (CΡΙ) μετρά κυρίως την έκταση του φαινομένου στον δημόσιο τομέα και στην πολιτική ζωή κάθε χώρας. Η κλίμακά του αρχίζει από το μηδέν («απόλυτη διαφθορά») ως το δέκα («απόλυτη διαφάνεια»). Οι χώρες με ασταθείς κυβερνήσεις και συχνά ιστορικό αιματηρών διενέξεων είναι αυτές που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Βιρμανία και η Σομαλία είναι οι εφετινοί κατά σειρά κάτοχοι των τεσσάρων τελευταίων θέσεων.

Αντιθέτως, οι πιο ειρηνικές χώρες είναι και αυτές με τη μεγαλύτερη διαφάνεια. Οι πληροφορίες για κάθε χώρα λαμβάνονται από ειδικούς και ηγέτες του χώρου των επιχειρήσεων σε δέκα ανεξάρτητα ιδρύματα, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επίσης διεξάγονται δημοσκοπήσεις ανά χώρα τόσο για την άποψη της κοινής γνώμης όσο και για την περίπτωση που κάποιος έχει έρθει προσωπικά σε επαφή με το θλιβερό φαινόμενο.

Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει βελτίωση των επιδόσεων μεταξύ 2009 και 2010 στο Μπουτάν, στη Χιλή, στον Ισημερινό, στην πΓΔΜ, στην Γκάμπια, στην Αϊτή, στην Τζαμάικα, στο Κουβέιτ και στο Κατάρ. Αντιθέτως, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μαδαγασκάρη, ο Νίγηρας και οι ΗΠΑ παρουσίασαν μεγαλύτερη διαφθορά από ό,τι προ ενός έτους. Οπως διαπιστώνεται, τα τρία τέταρτα των 178 χωρών του καταλόγου έχουν συγκεντρώσει βαθμό κάτω από τη βάση, το πέντε. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι παγκόσμιο. «Η ανοχή απέναντι στη διαφθορά είναι απαράδεκτη. Πάρα πολλοί φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφισταμένων κανόνων και νόμων. Δεν πρέπει να αφήσουμε πεδίο δράσης για τους διεφθαρμένους ή τα χρήματά τους» δήλωσε η Ουγκέτ Λαμπέλ, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που αμφισβητούν εν μέρει την εγκυρότητα της Διεθνούς Διαφάνειας. Πολλές επιδόσεις των χωρών που ερευνώνται προκύπτουν από συστήματα λιγότερο ακριβή από ό,τι πιστεύεται και επηρεάζονται από προκαταλήψεις τις οποίες συχνά δεν γνωρίζουν όσοι μελετούν τον κατάλογο.

«Ολα τα διεθνή συστήματα μέτρησης της ποιότητας διακυβέρνησης εμπεριέχουν το στοιχείο της προσωπικής κρίσης.Συχνά δεν καθορίζονται από μια αντικειμενική θεωρία για το τι συνιστά καλή διακυβέρνησηή πώς ξεχωρίζει μια καλή από μια κακή διακυβέρνηση» λέει ο Τσαρλς Ομάν, επικεφαλής Στρατηγικής στο Κέντρο Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ.

Είμαστε «πρωταθλητές» στην ΕΕ
Στην 78η θέση, κάτω από την Τουρκία (56η), την πΓΔΜ (62η), τη Ρουμανία (69η) και τη Βουλγαρία (73η), βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Εχει πέσει μάλιστα στο 3,5 της δεκαβάθμιας κλίμακας από 3,8 το 2009 και 4,7 το 2008. Η χώρα μας συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία με το Λεσότο, το Περού, τη Σερβία και την Ταϊλάνδη. «Υπερέχει» πάντως της Αλβανίας (87) και του Μαλάουι (85).