Την κάλυψη των φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Το ποσοστό συμμετοχής των πασχόντων από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σακχαρώδη διαβήτη και ισχαιμία του μυοκαρδίου θα είναι 25% και των υπολοίπων που δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα αλλά επισκέπτονται ιατρείο διακοπής του καπνίσματος 75%. Την ίδια ώρα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της σύγκρισης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ για το κάπνισμα στην Ελλάδα καθώς ερχόμαστε πρώτοι!

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος, καθηγητής κ. Π. Μπεχράκης, παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι Ελληνες είναι οι πρώτοι καπνιστές παγκοσμίως. Η κατάσταση αυτή, εξήγησε, οφείλεται κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της καπνιστικής συνήθειας περίπου κατά 20%, όταν οι άνδρες μειώνουν το κάπνισμα σε ποσοστό 10%. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες κατέχουν την πρωτιά στο κάπνισμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Θλιβερή είναι και η πρωτιά των Ελληνίδων καθώς καπνίζουν σε ποσοστό 31,3%. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, «στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πλουσιότεροι καπνίζουν περισσότερο από τους λιγότερο οικονομικά εύρωστους». «Υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντας. O υφυπουργός Υγείας κ. Μ.Τιμοσίδης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, ένας στους τρεις καταστηματάρχες που περνά από έλεγχο «τρώει» πρόστιμο. Ο κ. Τιμοσίδης ανέφερε επίσης ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Ξεσκονίζουν» τα νοσοκομεία
«Φύλλο και φτερό» κάνουν τα νοσοκομεία οι εντεταλμένοι της τρόικας. Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων συνεχίζει να ελέγχει σε καθημερινή βάση τα οικονομικά στοιχεία του ΕΣΥ. Οι έλεγχοι θα κορυφωθούν στις 16-17 Νοεμβρίου, οπότε θα έρθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής ελεγκτές. Εν τω μεταξύ, τον τρόπο ενοποίησης του ΕΣΥ με το ΙΚΑ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συζήτησαν χθες ο υπουργός Υγείας με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Κουτρουμάνη και τους διοικητές των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων. Αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται από τα κέντρα υγείας, τα πολυϊατρεία και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του ΙΚΑ οι οποίοι έχουν διαφορετικό εργασιακό καθεστώς από τους συναδέλφους του του ΕΣΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου. Τέλος, τον επόμενο μήνα σε νομοσχέδιο«σκούπα» που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα συμπεριληφθούν το νέο σύστημα προμηθειών, η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ως προς τη μείωση του ποσοστού κέρδους) και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Μέτρα για τις ελλείψεις
Την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας αποφάσισε η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών όταν παρουσιάζονται στην αγορά ελλείψεις φαρμάκων οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.