Πρόταση νόμου με την οποία επέρχονται τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου για τις υιοθεσίες κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας.

Η πρόταση, που φέρει τις υπογραφές των βουλευτών Μ. Σαλμά, Γ. Βαγιωνά, Γ. Γιακουμάτου, Αθ. Γιαννόπουλου, Νικ. Καντερέ, Αν. Καριπίδη, Κ. Κόλλια, Γ. Κοντογιάννη, Ε. Κωνσταντινίδη, Ι. Λαμπρόπουλου, Α. Ντινόπουλου, Ελ. Ράπτη, Ζ. Τσηκαλάγια, Κ. Τσιάρα και Ευγ. Τσουμάνη- Σπέντζα, στοχεύει στη βελτίωση των διαδικασιών των υιοθεσιών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, με την πρόταση απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς τα ζητήματα της αναπλήρωσης της συναίνεσης των φυσικών γονέων και της αφαίρεσης της επιμέλειας, θα κρίνονται από το ίδιο δικαστήριο σε μία συζήτηση.

Ακόμη, πάντα κατά την πρόταση, η κοινωνική έρευνα θα διεξάγεται εντός τρίμηνης προθεσμίας και σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία, μέχρι την έκδοση της απόφασης, θα ολοκληρώνεται μέσα σε ένα έτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, το Εθνικό Συμβούλιο Υιοθεσίας, με νέες διευρυμένες αρμοδιότητες και εξειδικευμένο προσωπικό, θα συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων δημόσιων φορέων.