Στην αρνητική επίδραση της γενικευμένης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, υπέκυψε και το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο απώλεσε όλα τα χθεσινά του κέρδη. Η διεθνής συγκυρία σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση της αγοράς κατά 11,29% από την αρχή του μήνα, διευκόλυναν τη διάθεση για ρευστοποίηση κερδών που εκδηλώθηκε εντονότερα στις τράπεζες οι οποίες ηγήθηκαν της πρόσφατης ανόδου. Ωστόσο η υποχώρηση της αγοράς δεν εντάσσεται σε μια αναμενόμενη διόρθωση που διαδέχθηκε την αξιόλογη άνοδο του τελευταίου μήνα, αλλά επιβαρύνθηκε και από ορισμένες εσωτερικές παραμέτρους.

Εκτός από τις αποθαρρυντικές διεθνείς συνθήκες, στην εγχώρια αγορά προστέθηκε στην ατζέντα και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών που αιφνιδίασε τους επενδυτές και ανέστειλε τη διάθεσή τους για τοποθετήσεις προτού αποσαφηνισθούν οι συνθήκες στο πολιτικό περιβάλλον. Η παράμετρος των εκλογών αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα η οποία τώρα καλείται να αποτιμήσει την ακραία αυτή εκδοχή στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις. Επίσης, η επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνθηκε επιπλέον και από την εκτεταμένη φημολογία σχετικά με επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μία ακόμη μεγάλη τράπεζα (μετά την επιτυχία της Εθνικής και της Κύπρου). Μπροστά σε μια τέτοια εκδοχή, όλες οι μετοχές του κλάδου βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση με απώλειες, ενώ οι πιέσεις στον σχετικό δείκτη εντάθηκαν το τελευταίο δίωρο με αποτέλεσμα να κλείσει κατά 2,97% χαμηλότερα.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε ως τις 1.600 μονάδες όπου κατέγραψε και το χαμηλό της ημέρας (1.600,45 μονάδες) για να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα στις 1.608,08 μονάδες με απώλειες 1,78%, έχοντας ξεκινήσει από ελαφρώς θετική αφετηρία στις 1.638 μονάδες. Εντονες πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης FΤSΕ20 που υποχώρησε κατά 2,13%, με τρεις μόνο από τους τίτλους που τον απαρτίζουν να τερματίζουν σε θετικό έδαφος (ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ). Ραγδαία διολίσθησαν αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης την οποία και ολοκλήρωσαν κοντά στα χαμηλά της ημέρας, οι δείκτες FΤSΕ40 και 80 που υποχώρησαν κατά 1,97% και 1,55% αντίστοιχα. Ο συνολικός τζίρος ενισχύθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο και ανήλθε σε 133,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα με κυριότερα του Νηρέα, του ΟΤΕ και της Jumbo. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 52 ανοδικές, 126 καθοδικές και 108 αμετάβλητες μετοχές εκ των οποίων οι 57 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Μετοχή
* Εθνική Τράπεζα: Οι πιέσεις στη μετοχή εντάθηκαν το τελευταίο δίωρο με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο χαμηλό των 8,21 ευρώ απ΄ όπου αντέδρασε για να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της στις δημοπρασίες όπου έκλεισε στα 8,34 ευρώ, με απώλειες 1,77%. Η σχετικά ανθεκτική της εικόνα διατηρεί σε ισχύ το ανοδικό σενάριο της αγοράς, εφόσον αυτή επαληθευθεί και στη σημερινή συνεδρίαση.

* Αlpha Βank: Η μετοχή δέχθηκε τις εντονότερες πιέσεις μεταξύ όλων των blue chips του FΤSΕ20, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο χαμηλό της ημέρας στα 5,21 ευρώ, με απώλειες 4,93%. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του μηνός ως το κλείσιμο της Δευτέρας η μετοχή υπεραπέδιδε με κέρδη 23,14%.