Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι περικοπές των κρατικών δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εταιρείας διαχείρισης ομολόγων, Pimco.

Μιλώνταςχθες σε εκδήλωση του Economist, στη Νέα Υόρκη, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, είπε ότι η χρεοκοπία είναι πιθανή «εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με επανατιμολόγηση ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα».

«Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», προσέθεσε.

«Στο τέλος της διαδικασίας [σ.σ. του Μνημονίου, το 2013] το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι ήταν στην αρχή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Standard & Poor’s, Ντίμαν Σέρμα, είπε ότι δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, πριν από μερικές εβδομάδες, για την ενδεχόμενη παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, είχαν οδηγήσει το spread στα ελληνικά ομόλογα, κάτω από τις 650 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, και ενώ αναμένεται η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, κινείται και πάλι ανοδικά.

Σήμερα, βρίσκεται στις 689 μονάδες βάσης και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 9,36%.