Κορυφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες η μάχη για τις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Υπό το φόβο να περάσει το Κογκρέσο στον έλεγχο της αντιπολίτευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στέλνει ανάμεικτα μηνύματα στους ψηφοφόρους, ενώ τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπουν νικηφόρο αποτέλεσμα.

Από τη μία μεριά ο Μπ. Ομπάμα εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους σε σειρά ζητημάτων, όπως η εκπαίδευση και η ενέργεια, από την άλλη όμως διαμηνύει ότι σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατήσουν στις εκλογές, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει σημαντικές αποφάσεις της.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στη Βοστώνη ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες διακομματικής συνεργασίας θα περιοριστούν εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αποφάσεις της για θέματα όπως η καθαρή ενέργεια ή η εκπαίδευση, αλλά και να επιτύχει στους στόχους που έχει θέσει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Σε κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν θα υπάρξει πρόοδος, εάν δεν εξασφαλίσουμε ένα ισχυρή Δημοκρατική Γερουσία» δήλωσε.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απορρίπτουν τα περί «ανακολουθίας» στις παρεμβάσεις του προέδρου. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Μπ. Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά η εμπειρία του από το πρώτο μισό της θητείας του στον Λευκό Οίκο τον αναγκάσει να αισθάνεται «λίγο απαισιόδοξος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Άξελροντ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι ψηφοφόροι το αδιέξοδο που θα προκληθεί εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις εκλογές.

Πάντως, εννέα ημέρες πριν τις εκλογές, και τα δύο μεγάλα κόμματα στις ΗΠΑ προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι για αυτά νικηφόρο.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Μάικλ Στιλ, σε δηλώσεις του χθες, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος για την επικράτηση του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και λιγότερο αισιόδοξος για τη Γερουσία.

Αισιοδοξία για επικράτηση των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα εξέφρασε ο πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, Τιμ Κέιν.

Πάντως, δημοσκόπηση του Associated Press σε συνεργασία με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων GfK, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου, δείχνει σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων.