Ένα ρωσικό ορθόδοξο μοναστήρι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και στέρηση τροφής επιβεβαιώθηκαν μετά από έρευνα, δήλωσε ένας Ρώσος εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου πέντε κορίτσια, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικες, που ζούσαν στην εστία του μοναστηριού του Σβιάτο-Μπογκολιούμπσκι στην επαρχία Βλαντίμιρ, βορειοανατολικά της Μόσχας, κατήγγειλαν στην τοπική αστυνομία ότι οι καθηγήτριές τους τις κακοποιούσαν.

«Οι καταγγελίες των παιδιών επιβεβαιώθηκαν» παραδέχθηκε ο Ρώσος εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λουκίν σε ανακοίνωσή του μετά τη διεξαγωγή έρευνας.

«Τα παιδιά που ζούσαν στο μοναστήρι κακοποιούνταν από τις καθηγήτριές τους» αναφέρει η έρευνα, η οποία, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι τα παιδιά υποβάλλονταν σε «στέρηση τροφής, χτυπήματα με ζώνη και ανάγνωση προσευχών έως τις 02:00 το πρωί».

Οι μαθήτριες κατήγγειλαν επίσης ότι εργάζονταν στους αγρούς από τις 03:00 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ και δήλωσαν ότι πολλές φορές τις έβαζαν να κοιμούνται με τις αγελάδες.

Μετά τις καταγγελίες το γραφείο του εκπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει σε επιβεβαίωση των καταγγελιών, ενώ μία από τις καθηγήτριες, η Νατάλια Γιακόβλεβα, κατέθεσε σχετικά.

Η επιτροπή έρευνας της ρωσικής εισαγγελίας επιβεβαιώνει επίσης τις πληροφορίες για τις κακοποιήσεις των παιδιών στο μοναστήρι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας Βλαντίμιρ Μαρκίν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA-Novosti.

Περίπου 2.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη Ρωσία από κακοποίηση, ενώ 106.000 παιδιά έπεσαν θύματα βιαιοπραγιών, σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο για τα δικαιώματα των παιδιών Πάβελ Αστακόφ.