Από αύριο, 26 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών με το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, κι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 24 ώρες, σε συνεργασία με την ATEbank, όπως ανέφερε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης, μαζί με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Θ. Καπρέλη. Πρόκειται για περίπου 1 δισ. ευρώ που θα διανεμηθούν σε 720.000 δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ εφέτος λιγότεροι από 15.000 δικαιούχοι θα καθυστερήσουν να πληρωθούν – υπάρχουν προβλήματα στα χαρτιά που έχουν καταθέσει – και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, μαζί με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών περιλαμβάνει την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στις 17 Δεκεμβρίου, τον Φεβρουάριο του 2011 θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, τον Μάρτιο του 2011 θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών και τον Μάιο η επιστροφή του ΦΠΑ. Ετσι από τον Οκτώβριο του 2010 ως και τον Ιούλιο του 2011 οι έλληνες αγρότες θα εισπράξουν ενισχύσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος ο υπουργός στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι «δρομολογείται η χάρτα δικαιωμάτων πληρωμών των δικαιούχων, μέσα από ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα το οποίο θα καταργεί τους διαμεσολαβητές και έτσι ο αγρότης θα μπορεί να ενημερώνεται απευθείας και με πλήρη διαφάνεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το οτιδήποτε».

Στις νέες υπηρεσίες του οργανισμού περιλαμβάνονται τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών για πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές, διαχείριση δικαιωμάτων, θέματα ελέγχων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ (για πληρωμές ενισχύσεων, παραδόσεις βάμβακος, κλπ), διαδικτυακή ενημέρωση των δικαιούχων για πληρωμές που λαμβάνουν με την εισαγωγή ΑΦΜ και την διαδικτυακή υποβολή ερωτημάτων, παραπόνων και προτάσεων. Καταλήγοντας, ο κ. Σκαναδαλίδης επεσήμανε ότι οι αγρότες πολύ σύντομα θα εξυπηρετούνται και μέσω της Κάρτας του Πολίτη, στην οποία θα ενσωματωθούν και αυτά που τους αφορούν σε σχέση με τις συναλλαγές τους, (οι πληρωμές των ενισχύσεων, αποζημιώσεων).