Τις γραμμές άμυνας που θα ακολουθήσουν τη βραδιά των εκλογών μελετούν ήδη τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων καθώς όσο πλησιάζουν οι κάλπες της 7ης Νοεμβρίου τόσο επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους ότι τα αποτελέσματα θα τους προκαλέσουν μια στυφή γεύση αλλά όχι και τον πανικό
της εκλογικής πανωλεθρίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν εγκατασταθεί στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καταστροφικά για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και θα δώσουν την ευκαιρία στους αρχηγούς τους να υποστηρίξουν ότι είναι οι νικητές, έστω κι αν ορισμένες από τις κρίσιμες εκλογικές μάχες θα χαθούν.

Στον πόλεμο των περιφερειών όπου κρίνονται και οι πολιτικές εντυπώσεις η κυβέρνηση φαίνεται ότι διασφαλίζει οριστικά πέντε και είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά χαρίζοντας στο ΠαΣοΚ την κυριαρχία στον εκλογικό χάρτη. Αλλά, από την άλλη πλευρά, αν δεν τερματίσει πρώτος στην Περιφέρεια Αττικής ο κ. Ι.Σγουρός και κινδυνεύσει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τότε η νίκη θα επισκιαστεί και θα δοθεί η ευκαιρία στους πολιτικούς αντιπάλους του να αμφισβητήσουν την επικράτησή του.

Αντιστοίχως στη ΝΔ ελπίζουν ότι η αποτυχία του κ. Β. Κικίλια να περάσει στον δεύτερο γύρο (όπως προβλέπουν ως και σήμερα οι δημοσκοπήσεις), αλλά και η απώλεια της Πελοποννήσου, ιδιαιτέρας πατρίδος του κ. Αντ. Σαμαρά, είναι πιθανόν να εξισορροπηθούν από την κατάκτηση τριών ως έξι περιφερειών που διεκδικεί με αξιώσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από την επικράτηση του υποψηφίου της ΝΔ στην Κρήτη έναντι του υποψηφίου που υποστηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Πιο εύκολα δείχνουν τα πράγματα για το ΚΚΕ, που διεκδικεί απλώς την επιβεβαίωση των ποσοστών που πέτυχε στις εθνικές εκλογές και τον ρόλο του ρυθμιστή για τον δεύτερο γύρο, και πιο δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η υποψηφιότητα του κ. Αλ. Αλαβάνου τού στερεί τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρουσίας τουλάχιστον στην Περιφέρεια Αττικής. Ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, παρ΄ ότι οι υποψήφιοί του στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται προς το παρόν να φτάνουν στα ποσοστά των εθνικών εκλογών.

Αγκάθι η Αττική

Η προσοχή της προεκλογικής εκστρατείας του ΠαΣοΚ έχει την τελευταία εβδομάδα εστιαστεί στην υποψηφιότητα του κ. Ι. Σγουρού καθώς η κυβέρνηση θεωρεί κομβικό σημείο για τις πολιτικές εντυπώσεις την πρώτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Γ.Παπανδρέου ξεκίνησε ήδη περιοδείες σε μεγάλους δήμους της Αθήνας έχοντας δίπλα του τον κ. Σγουρό, ενώ επιτελείς του κόμματος βεβαιώνουν ότι προς το παρόν αντέχει η δημοτικότητά του στην επίθεση που εξαπολύει ο κ. Ι. Δημαράς. Ταυτόχρονα ελπίζουν ότι τις δύο εβδομάδες που παραδοσιακά αυξάνεται η συσπείρωση των οπαδών των μεγάλων κομμάτων ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠαΣοΚ θα αυξήσει τη διαφορά του από τους υπολοίπους και θα τερματίσει με ένα καθαρό προβάδισμα κατακτώντας και την ψυχολογία του νικητή. Αντιθέτως, στο ΠαΣοΚ υποστηρίζουν ότι, αν οι κκ. Σγουρός και Δημαράς συγκεντρώσουν περίπου τα ίδια ποσοστά, τότε η μάχη της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένη.

Κατά τα άλλα, η αγωνία του εκλογικού επιτελείου του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς οι δημοσκοπήσεις που έχει στην κατοχή του βεβαιώνουν ότι έχει ήδη διασφαλίσει τις περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και Πελοποννήσου (παρ΄ ότι την τελευταία εβδομάδα τα κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ κρατούν μεγαλύτερες αποστάσεις από την υποψηφιότητα Τατούλη), ενώ μπορεί ακόμη να ελπίζει σε νίκη για τις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Αντιθέτως, για το ΠαΣοΚ θεωρούνται ήδη χαμένες οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο υποψήφιός του κ. Η. Μπεριάτος δεν μπορεί να επικρατήσει του «αντάρτη» υποψηφίου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Καλούδη.

Τρεις ως έξιγια τη ΝΔ
Κατάσταση αναβρασμού επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρηγίλλης καθώς οι δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ προκαλούν εναλλασσόμενα συναισθήματα ενθουσιασμού και απογοήτευσης. Η καθήλωση των ποσοστών του κ. Β. Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής, που τον κατατάσσουν ως σήμερα στην τρίτη θέση, αλλά και η διαφαινόμενη αδυναμία του κ. Δ. Δράκου να φθάσει τα ποσοστά του κ. Π. Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (για την οποία ο κ. Αντ. Σαμαράς ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως) δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης των επιλογών του αρχηγού της ΝΔ την επομένη των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, οι ως τώρα προβλέψεις της Ρηγίλλης προκαλούν και προοπτικές αισιοδοξίας, αφού φαίνεται ότι ο κ. Ι. Πλακιωτάκης θα αντέξει στην επίθεση του κ. Δ. Γιαννουλάκη (υποψηφίου που στηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη) στην Κρήτη και ταυτόχρονα η ΝΔ φαίνεται ότι «κλειδώνει» τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Αισιοδοξία εκφράζεται από τη ΝΔ και για τις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, ενώ χαμένες ήδη θεωρούνται οι περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης και Ιονίων Νήσων, παρ΄ ότι αυτήν και την Πελοπόννησο θα υποστηριχθεί τη βραδιά των εκλογών ότι δεν τις κατέκτησε ούτε το ΠαΣοΚ.

Στη Νέα Δημοκρατία αισιοδοξούν ότι θα κερδίσουν και όλες τις μάχες απέναντι στους υποψηφίους του ΛΑΟΣ, που ιδιαίτερα στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία οι υποψήφιοί του καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Ωστόσο ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα υποστηρίξει τη βραδιά των εκλογών ότι ορισμένες από τις περιφέρειες ανήκουν και στον ΛΑΟΣ επειδή οι νικητές είχαν και τη δική του υποστήριξη, ενώ θα πανηγυρίσει αν οι υποψήφιοί του κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του στις εθνικές εκλογές, ιδιαίτερα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος όπου υποψήφιοι είναι κεντρικά στελέχη του.

Η μάχητης Αριστεράς

Τη δική τους μάχη θα δώσουν τα κόμματα της Αριστεράς έχοντας θέσει ως κεντρικό τους στόχο την επιβεβαίωση των ποσοστών των εθνικών εκλογών με βασικό τους όπλο την «αντιμνημονιακή» τους στρατηγική. Το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι νικηφόρα για τον Περισσό θα είναι κάθε εκλογική μάχη στην οποία δεν θα κερδίζουν υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι, παρά τη γενική οδηγία για λευκό ή αποχή στον δεύτερο γύρο, ο Περισσός θα στηρίξει τη δεύτερη Κυριακή όλους τους αντάρτες που θα επιζήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του κ. Αλ. Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής για να υποστηρίξει τη νύχτα των εκλογών ότι διατήρησε τις δυνάμεις του, ενώ κεφαλαιώδους σημασίας για την Κουμουνδούρου είναι να παραμείνουν σε χαμηλά επί πεδα η υποψηφιότητα του κ. Αλ. Αλαβάνου και οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη.

Οι μεγάλοιδήμοι
Στη μάχη των μεγάλων δήμων, όπου θα κριθούν επίσης οι πολιτικές εντυπώσεις, τα προγνωστικά παραμένουν αμφίρροπα, με τον κ. Ν. Κακλαμάνη να διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας έναντι του κ. Γ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και τον κ. Κ. Γκιουλέκα να βρίσκεται «βραχεία κεφαλή» μπροστά από τον κ. Ι. Μπουτάρη, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει στους δήμους Πειραιά και Πατρών, όπου οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ κκ. Ι.Μίχας και Δ. Κατσικόπουλος είναι τα αδιαφιλονίκητα φαβορί, ενώ στους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου θεωρείται ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.