Μέτρα για την αυστηρότερη τήρηση της ιδιωτικότητας των πολιτών σκοπεύει να λάβει η Google ενώ παραδέχτηκε ότι συνέλεξε προσωπικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης πόλεων για την υπηρεσία Google Street View.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, όλοι οι υπάλληλοί της (συνολικά είναι 23.000) θα περάσουν από εκπαίδευση για ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας. Παράλληλα θα εφαρμόσει περισσότερους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί το ότι οι υπάλληλοι θα τηρούν τους κανόνες.

Επιπλέον, η Άλμα Γουίτεν, παλιό στέλεχος θα αναλάβει τη διεύθυνση προστασίας της ιδιωτικότητας.

Οι ανακοινώσεις έρχονται σε απάντηση αλλεπάλληλων καταγγελιών ότι αποθήκευσε προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Άλαν Εουστάς, αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την ανάπτυξη λογισμικού και την έρευνα.

Όπως είχε παραδεχτεί η εταιρεία, κατά τη συλλογή των φωτογραφιών για το Google Street View, το λογισμικό εντόπιζε και αποθήκευε πληροφορίες από ασύρματα δίκτυα χωρίς κωδικό ασφάλειας, όπως τις συντεταγμένες του σημείου όπου βρίσκονται.

Η Google είχε παραδεχτεί ότι πρόκειται για «απροσεξία μηχανικού λογισμικού» και έλλειψη διαδικασιών ελέγχου αν και πολλοί επικριτές επισήμαναν ότι αυτό συνεχίζονταν επί δύο χρόνια πριν διορθωθεί. Πολλές χώρες έσπευσαν να ζητήσουν τη διαγραφή των σχετικών δεδομένων πράγμα που έχει γίνει για την Ιρλανδία, την Αυστρία τη Δανία και το Χονγκ-Κονγκ.