Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των συνδικάτων καταγράφεται στη Γαλλία, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει καθημερινά η κυβέρνηση Σαρκοζί ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν. Εντός της ημέρας θα συναντηθούν οι επικεφαλής των συνδικάτων για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Από σήμερα το πρωί, περίπου 500 εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ, καθώς και εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες και στα ταχυδρομεία, απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο, απ’ όπου εκτελούνται πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

«Δεν μπορούν να περάσουν αυτοκίνητα για να πάνε στους χώρους στάθμευσης» δήλωσε ο Μεχντί Ρασίντ, στέλεχος του συνδικάτου CGT στο κοντινό διυλιστήριο Μπους-ντι-Ρον.

Το λιμάνι της Μασσαλίας παραμένει αποκλεισμένο, με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοικτά, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια, εξαιτίας των οποίων έχει παραλύσει η αγορά καυσίμων.

Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση Σαρκοζί συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για δέκατη ημέρα.

Ωστόσο η συμπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, δεν φαίνεται να πείθεται να υποχωρήσει, παρά τις προτροπές των σοσιαλιστών να «επιστρέψει στο διάλογο και να ακούσει την κοινωνία», κατά το Ζαν-Πιερ Μπελ, επικεφαλής της ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος στη Γερουσία.