Δύο νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους, υποδομές αλλά και καλλιέργειες αφήνει πίσω της η κακοκαιρία σε Χίο και Ικαρία, που αμφότερες κηρύχθηκαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το βράδυ της Δευτέρας στη Χίο έχασε τη ζωή του ένας 62χρονος, πρώην κοινοτάρχης της περιοχής Ολύμπων, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Εναν 34χρονο θρηνεί και η Ικαρία, καθώς το σπίτι του στο χωριό Αμάλου παρασύρθηκε από τα νερά και κατέρρευσε. Στην Ικαρία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου διημέρου καθώς ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού όλα θυμίζουν «κρανίου τόπο». Το βασικό οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο: ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι του Ευδήλου στις Ράχες έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του είτε λόγω κατολισθήσεων είτε επειδή το οδόστρωμα ξηλώθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, που αποτελείται κυρίως από χωματόδρομους, είναι αδύνατη η κυκλοφορία οποιουδήποτε αυτοκινήτου. Ανάλογες ζημιές σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Αγιο Κήρυκο, ενώ τέσσερα οχήματα παρασύρθηκαν στα Θερμά, ευτυχώς χωρίς τραυματίες.

Αδύνατη είναι η πρόσβαση και προς τα νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς τα χωριά Καρκινάγρι και Μαγγανίτη. Ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει εφικτό να προσεγγίσει το σημείο ούτε το τζιπ της Αστυνομίας, με τους κατοίκους των χωριών να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα αλλά μεγάλες υλικές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία του Καρκιναγρίου, που αποτελούνταν από ογκώδη βράχια, χθες είχε μεταβληθεί σε αμμουδιά καθώς οι χείμαρροι παρέσυραν τόνους χώμα προς τη θάλασσα.

Στο χωριό Αμάλου, στα βορειοδυτικά του νησιού, ένας 34χρονος που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια εκεί έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε το παλαιό σπίτι στο οποίο διέμενε.

Οι παραλίες του Να, όπου και ο αρχαιολογικός χώρος της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, της Μεσακτής και του Κάμπου, στα βόρεια του νησιού, είχαν «εξαφανιστεί» κάτω από το νερό, ενώ πλήθος γεφυριών που συναποτελούσαν το οδικό δίκτυο έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές με χαρακτηριστικότερο το γεφύρι στα Γεμέλια Ραχών, ηλικίας άνω των 150 ετών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η θάλασσα γύρω από την Ικαρία, σε απόσταση ενός μιλίου, είναι καφέ από το χώμα που έχει πέσει. Κάτοικοι μιλούν για φαινόμενο που έχουν να συναντήσουν στο νησί τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ επιρρίπτουν την ευθύνη τόσο στα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και στην απογύμνωση του νησιού από τα δάση λόγω της υπερβόσκησης.

Οι καταστροφές στη Χίο
Περισσότερες από 450 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου το προηγούμενο διήμερο. Προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως στην πόλη της Χίου και στα χωριά Βροντάδο, Θυμιανά, Αγία Ερμιόνη, Ολύμπι, Μεστά και Λαγκαδά. Επίσης μετ΄ εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου. Λόγω των ζημιών τα σχολεία δεν λειτούργησαν χθες. Στο νησί έφθασε χθες το μεσημέρι κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Οθωνα, την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κυρία Ελπ.Τσουρή και τον υφυπουργό Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτη. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν ζημιές και στη Ζάκυνθο λόγω νέου ανεμοστρόβιλου που έπληξε τις περιοχές Σαρακινάδο, Βανάτι, Μαρινέικα και Πλάνο. Μάλιστα στην περιοχή Πλάνος τραυματίστηκε ελαφρά μια Βρετανίδα από θραύση κρυστάλλων.

ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Στην Ικαρία θα μπορούσε να προκληθεί μεγαλύτερη τραγωδία όταν τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν το οδόστρωμα σε ένα γεφύρι στον Αγιο Πολύκαρπο. Εκεί ακριβώς κινδύνεψε το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος (δύο πυροσβέστες) που διερχόταν από το σημείο αλλά και μια 40χρονη γυναίκα επιβαίνουσα σε αυτό η οποία μόλις είχε απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητό της. Το βαρύ όχημα κρεμάστηκε στο κενό, αλλά οι επιβαίνοντες κατάφεραν να σωθούν την τελευταία στιγμή με μικροτραυματισμούς (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΚΑRΙΑΜΑG.GR)