Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις ως προς την επένδυση του Αστακού, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή αμετακίνητος ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης περί επιτάχυνσης και διαφάνειας στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων (το λεγόμενο fast track). Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναφορικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τις διαδικασίες εξπρές που προβλέπονται ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, με απευθείας αναθέσεις, έγκριση απαλλοτριώσεων κτλ., ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι «έχουμε παρασυζητήσει» και ότι «όλοι μας σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλά προσέξτε μη φύγει ο επενδυτής και δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον», όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους βουλευτές. Αναφορικά με την επένδυση στον Αστακό, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους απέδωσε την όλη εξέλιξη στη διαφωνία για την τιμή του αερίου μεταξύ των εταιρειών της κοινοπραξίας, αλλά και στο κακό επενδυτικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων. Οπως είπε, το ερχόμενο δεκαήμερο πρόκειται να συνεδριάσει η τριμερής επιτροπή που προβλέπεται από το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η Ελλάδα με το Κατάρ.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το fast track είναι ένα πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα στη χώρα μας χωρίς τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις είπε ότι «πρέπει να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, αλλά όποιος φοβάται ας πάει σπίτι του», ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ναι,θέλω να είναι εξπρές,να γίνουν όλα εξπρές» και διέψευσε πως «όλα θα γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω». Οσον αφορά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο δεσμεύθηκε να επανεξετάσει ή και να αποσύρει το άρθρο 4, το οποίο προβλέπει την ένταξη στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων οποιασδήποτε επενδυτικής πρότασης κρίνει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ότι είναι μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού δει πρώτα τις αλλαγές τις οποίες θα επιφέρει ο κ. Παμπούκης. Πάντως ο εισηγητής του κόμματος κ. Κ.Χατζηδάκης, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις, διατύπωσε δύο δέσμες ενστάσεων όσον αφορά τη διαφάνεια και το περιβάλλον. Οξεία κριτική άσκησαν ο κ. Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και η κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ. Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ).

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε με την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Σοφία Σακοράφα, η οποία έκανε λόγο για «νομοσχέδιο το οποίο μας καθιστά οικονομικά νεοαποικία» . «Αν κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού η χώρα απώλεσε μέρος της εθνικής της ανεξαρτησίας με το μνημόνιο- και θα προσέθετα και την εθνική της αξιοπρέπεια-, με το νομοσχέδιο αυτό μπορούμε να μιλάμε για απόλυτη οικονομική υποδούλωση με τίμημα τον εθνικό μας πλούτο» σημείωσε η πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ.