Προσέγγιση Ευρώπης Μόσχας δείχνει η συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Σε μία κίνηση ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα σκέφτεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνεδριάσουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα και είχαν προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό τους να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο περιθώριο της Συνόδου.

«Πιστεύω ότι αυτή (η απόφαση) θα βοηθήσει την αναζήτηση των απαραίτητων συμβιβασμών και στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσική Δημοκρατία και την Βορειοατλαντική Συμμαχία» δήλωσε.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, στο οποίο ο Ντ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει.

«Εξετάζουμε την ιδέα αυτής της πρότασης, αλλά πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβει σε ποια μορφή βλέπει τη Ρωσία να συμμετέχει στο σύστημα, σε τι θα συμβάλει, τι είδους συμφωνία μπορεί να υπάρξει και πως θα προχωρήσουμε παρακάτω» τόνισε.

Κατά το παρελθόν η Ρωσία είχε επικρίνει έντονα τα αμερικανικά σχέδια κατασκευής της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως «καλή είδηση» το γεγονός της συμμετοχής του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.