* Ρhilips Εlectronics: Σημαντική πτώση παρουσίασε χθες η τιμή της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς, παρά τον τριπλασιασμό της κερδοφορίας της που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο, εμφανίστηκε επιφυλακτική για την πορεία της κερδοφορίας της κατά το τέταρτο τρίμηνο. Η Ρhilips ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 524 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο έναντι 174 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 9,16%, στα 6,16 δισ. ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της Ρhilips, η βελτίωση των πωλήσεων αλλά και η μείωση του κόστους λειτουργίας ήταν οι βασικοί παράγοντες για την ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση, «δεδομένων του οικονομικού κλίματος αβεβαιότητας και της ευάλωτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε αρκετές από τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, τηρούμε επιφυλακτική στάση ως προς την πορεία των εσόδων κατά το τέταρτο τρίμηνο».

* ΒΗΡ Βilliton- Rio Τinto: Ανακοινώθηκε και επίσημα χθες ότι οι δύο μεταλλευτικοί κολοσσοί εγκαταλείπουν τα σχέδια συνεργασίας τους λόγω εμποδίων από τις αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αυστραλία. Οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει τα σχέδια κοινοπραξίας ύψους 119 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2009, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Οι αρχές ανταγωνισμού εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο στρέβλωσης των τιμών των σιδηρομεταλλευμάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΒΗΡ, οι δύο εταιρείες προσπαθούσαν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ως και την τελευταία στιγμή επειδή προέβλεπαν εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας ως και 10 δισ. δολαρίων. Παρ΄ όλα αυτά, κατέληξε η διοίκηση, πλέον είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι αυτή η συμφωνία δεν θα είχε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί.

* ΑΙΑ Group: Η μεγαλύτερη της αναμενομένης ζήτηση για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές του μεγάλου ασφαλιστικού ομίλου στο Χονγκ Κονγκ, αξίας ως 20,5 δισ. δολ., υποχρέωσε τους αναδόχους να κλείσουν το βιβλίο προσφορών για τους θεσμικούς επενδυτές δύο ημέρες νωρίτερα από το πρόγραμμα, αναφέρουν ανεπίσημες πληροφορίες. Το ενδιαφέρον από παραδοσιακούς θεσμικούς και υψηλού επιπέδου κινέζους επενδυτές για την εισαγωγή του βραχίονα της αμερικανικής ΑΙG, της ΑΙΑ, προκύπτει σε μια περίοδο «οργασμού» ασιατικών νέων εισαγωγών στο χρηματιστήριο, οι οποίες πλέον έχουν καθιερώσει την περιφέρεια ως πόλο έλξης χρηματιστηριακών εισαγωγών. Τα βιβλία προσφορών της ΑΙΑ κλείνουν σήμερα, δύο ημέρες νωρίτερα από την αρχική ανακοίνωση.