Αντιπαράθεση Τρισέ - Βέμπερ

«Στοπ» στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ εν μέσω αντιπαράθεσης στο ΔΣ

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ «πάγωσε» την περασμένη εβδομάδα, μετά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε εναντίον του ο Άξελ Βέμπερ, αν και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέρριψε τις ενστάσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι η πλειονότητα του ΔΣ της ευρωτράπεζας υποστηρίζει το πρόγραμμα.

«Στοπ» στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ εν μέσω αντιπαράθεσης στο ΔΣ | tovima.gr

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «πάγωσε» την περασμένη εβδομάδα, μετά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε εναντίον του ο Άξελ Βέμπερ, αν και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέρριψε τις ενστάσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι η πλειονότητα του ΔΣ της ευρωτράπεζας υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες προκύπτει ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Μάιο, που η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα, διατηρώντας το συνολικό ύψος των αγορών της στα 63,5 δισ. ευρώ.

Υπό τους όρους του προγράμματος, η ΕΚΤ δικαιούται να αγοράζει κρατικά ή εταιρικά ομόλογα. Δεν έχουν ανακοινωθεί πάντως λεπτομέρειες, ειδικά πόσα χρήματα προβλέπεται να δαπανήσει ή πόσο καιρό πρόκειται να τα διακρατήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας, Άξελ Βέμπερ, επέκρινε έντονα τις αγορές της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν ηρέμησαν τις αγορές ομολόγων και ότι πρέπει να σταματήσουν.

Ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε σε συνέντευξή του, την περασμένη Κυριακή, ότι το ξέσπασμα του Βέμπερ δεν αντανακλά την θέση της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η αγορά ομολόγων έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στις αγορές κρατικού χρέους.

Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για την αποδοχή καταθέσεων διάρκειας μίας εβδομάδας από τις εμπορικές τράπεζες την Τρίτη, προκειμένου να απορροφήσει την επιπλέον ρευστότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν οι αγορές αυτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk