Η Γαλλία και η Γερμανία πρόκειται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση με άξονά τις βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος των κρατών-μελών της ΕΕ, που έχουν «υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα», ανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε δήλωση από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών σε φάση των οποίων συμμετείχε κι ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγιναν στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε συγχρόνως ότι Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να «αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λισαβόνας» έως το έτος 2013, για να εδραιωθεί στην ΕΕ και περισσότερο στην ευρωζώνη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αντιμετωπίσουν «βαρύτερες κυρώσεις», όσα κράτη παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πέρα από τα πρόστιμα, οι χώρες-παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και μειωμένα δικαιώματα ψηφοφορίας στα πλαίσια της ΕΕ.

Επιπλέον, προτείνεται η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων και διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λισαβόνας, τονίζοντας ότι αυτή χρήζει αναθεώρησης, σε χρόνο πολύ σύντομο αφότου θα έχει λήξει ο τρέχων μηχανισμός στήριξης προς κράτος μέλος της ΕΕ, που αντιμετώπισε μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, εννοώντας προφανώς την Ελλάδα.