ΕΧΕΙ σπουδάσει Μαθηματικά και Φιλοσοφία, ακούει κλασική μουσική, διαβάζει αρχαίους έλληνες κλασικούς και επιδίδεται σε φιλανθρωπικό έργο. Προφανώς, ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ δεν αποτελεί κλασικό μοντέλο
ποδοσφαιριστή. Παραδέχεται πως «στη ζωή υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο» αλλά συμπληρώνει ότι «πρόκειται για το δημοφιλέστερο άθλημα που ενώνει όλους τους λαούς και προσφέρει στιγμές χαράς». Σε ηλικία 31 ετών και αφού αγωνίστηκε σε μεγάλα ευρωπαϊκά
πρωταθλήματα με τις Οσέρ, Ρέιντζερς, Νιούκαστλ, Γιουβέντους και Λυών, πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχοντας αποδεχθεί (όπως αποκάλυψε) μια πρόταση με μειωμένες αποδοχές συγκριτικά με εκείνες στη Λυών. «Το χρήμα δεν είναι το
παν στη ζωή» λέει στο «Βήμα» ο Μπουμσόνγκ, ο οποίος μιλάει ακόμη για την κριτική που έχει ασκηθεί στον ίδιο και στη νυν ομάδα του, για την πρόκληση των επόμενων ημερών με τα συνεχή ντέρμπι των Πρασίνων αλλά και για τα παράδοξα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

– Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό;

«Νιώθω όμορφα στη χώρα σας. Οι άνθρωποι φαίνονται καλοί και ο σύλλογος είναι σπουδαίος. Υπάρχουν εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις στην Παιανία που σου δίνουν κίνητρο να δουλεύεις καθημερινά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη. Πρέπει όμως να συνηθίσω ορισμένες περίεργες συνήθειες που υπάρχουν εδώ».

– Οπως; «Τη μια ημέρα είσαι ήρωας και την επομένη μηδενικό. Επίσης, χωρίς να θέλω να κάνω κριτική, νομίζω ότι υπάρχει κάτι με τα μέσα ενημέρωσης και την πίεση που ασκούν. Βέβαια όταν αγωνίζεσαι σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσεις τεράστια πίεση και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει όμως να το παρατραβάμε».

– Νομίζω ότι ένιωσες την πίεση από την πρώτη ημέρα που ήρθες στην Ελλάδα όταν κατά την άφιξή σου ρωτήθηκες αν είσαι ο ηγέτης, το hummer ή ο killer που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός…

«Πράγματι. Και απάντησα ότι αν γίνω ηγέτης στον Παναθηναϊκό αυτό θα έρθει φυσιολογικά και με το πέρασμα του χρόνου και όχι επειδή κάποιος βάζει μια ταμπέλα. Δεν πρόκειται να αλλάξω τώρα το σκεπτικό και τη νοοτροπία που έχω για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Παραδέχομαι όμως ότι πρέπει να βελτιωνόμαστε καθημερινά ως άνθρωποι και δεσμεύομαι ότι θα κάνω το καλύτερο για να προσφέρω στην ομάδα μου».

– Εσύ πώς αντιμετωπίζεις την πίεση;

«Οσο γίνεται με ψυχραιμία. Προσπαθώ να σκέφτομαι άλλα πράγματα. Ενα μότο που ακολουθώ στη ζωή μου είναι ότι σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο. Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και θα το καταλάβουμε».

– Παρ΄ όλα αυτά το ποδόσφαιρο συγκινεί εκατομμύρια οπαδών και οι απαιτήσεις από τους επαγγελματίες παίκτες είναι υψηλές, ενώ τα λάθη είναι σχεδόν ανεπίτρεπτα…

«Εννοείται αυτό και οφείλουμε να τα δίνουμε όλα μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι φίλαθλοι που έρχονται στο γήπεδο παίρνουν μισθούς που απέχουν πολύ από τους δικούς μας και όμως πληρώνουν κάθε εβδομάδα περιμένοντας από εσένα το καλύτερο. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντί τους και πρέπει να τους σεβόμαστε στο έπακρον».

– Πώς αξιολογείς την πορεία του Παναθηναϊκού και τη δική σου παρουσία ως τώρα, διότι υπήρξε έντονη κριτική…

«Ως ομάδα δεν νομίζω ότι τα έχουμε πάει τόσο άσχημα. Είμαστε αήττητοι στο πρωτάθλημα, μόλις έναν βαθμό από την κορυφή. Σίγουρα δεν έχουμε πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης αλλά υπάρχουν νέοι παίκτες και χρειάζεται ένας εύλογος χρόνος προσαρμογής. Οσον αφορά εμένα, επίσης θεωρώ ότι δεν τα έχω πάει τόσο άσχημα αλλά ξέρω ότι μπορώ να παίξω καλύτερα. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νουν ότι ένας παίκτης δεν μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη ομάδα. Πιστέψτε με αλλά ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι η πίεση. Δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα παιχνίδια προηγηθήκαμε στο σκορ αλλά στη συνέχεια δεχθήκαμε γκολ. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό και δεν πρέπει να βρισκόμαστε σε πανικό. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος».

– Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια πώς είναι;

«Μου αρέσει το κλίμα που υπάρχει. Για να γίνουμε καλύτεροι όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Πρέπει να αφήνουμε στην άκρη το “εγώ” και να βάζουμε πάνω απ΄ όλους την ομάδα και το κοινό καλό».

– Πώς σου φαίνονται όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Παραιτήσεις και απολύσεις προπονητών, επισκέψεις προέδρων στα αποδυτήρια, ένταση, επεισόδια…

«Ομολογώ ότι όλα αυτά μου φαίνονται περίεργα αλλά αντιλαμβάνομαι και σέβομαι πως αυτή είναι η κουλτούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ απλώς επιμένω ότι δεν πρέπει να χάνεται ο έλεγχος και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα».

– Ακολουθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα. Θεωρείς ότι η ομάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία;

«Θεωρώ ότι θα είναι μια καλή δοκιμασία για εμάς. Τώρα θα φανεί αν είμαστε ομάδα. Προσωπικά μου αρέσουν τα μεγάλα ματς. Η πίεση, η ένταση, η ατμόσφαιρα, οι γεμάτες εξέδρες μού δίνουν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο».

– Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά τις δύο ήττες από Μπαρτσελόνα και Κοπεγχάγη;

«Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Πρέπει να κατακτήσουμε τέσσερις βαθμούς στα δύο επόμενα παιχνίδια με τη Ρουμπίν για να ξαναμπούμε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο».

– Τι γνώμη έχεις αποκομίσει για το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Προτού έρθω μου έλεγαν πολλά αρνητικά αλλά διαπιστώνω ότι το επίπεδο είναι πολύ καλό. Υπάρχουν 6-7 δυνατές ομάδες και κανείς δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει. Αυτό είναι καλό για το επίπεδο και την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος».

– Ποια συμβουλή θα έδινες για να υπάρξει βελτίωση;

«Αφήστε τους προπονητές να δουλέψουν, δώστε χρόνο στους ποδοσφαιριστές να αποδείξουν την αξία τους. Δεν χρειάζεται πίεση στο ποδόσφαιρο, χρειάζεται εμπιστοσύνη».

Εγώ, η κλασική μουσική, το Καμερούν, η μαμά και τα Μαθηματικά
– Πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα; Προσαρμόζεσαι; «Εύκολα νομίζω, αν και η κίνηση στους δρόμους με ταλαιπωρεί. Μένω στη Βούλα, δίπλα στη θάλασσα. Η οικογένειά μου προσαρμόστηκε γρήγορα και τα παιδιά μου ήδη πηγαίνουν στο σχολείο. Μας αρέσει εδώ. Σιγά σιγά θα αρχίσω να κάνω πράγματα που μου ταιριάζουν. Εχω διαβάσει αρχαίους έλληνες φιλοσόφους και θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου για την αρχαία Ελλάδα. Επίσης, παρακολούθησα ένα κοντσέρτο κλασικής μουσικής».

– Είσαι από τις σπάνιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που συνδυάζει την μπάλα με την κλασική μουσική…

«Μου αρέσει και με ηρεμεί η κλασική μουσική. Μου αρέσει όμως και η ραπ και η RnΒ. Ακόμη και ελληνικά τραγούδια έχω αρχίσει να ακούω. Μου είπαν επίσης για τα μπουζούκια και θα ήθελα να ζήσω την εμπειρία».

– Απλά να προσέξεις πότε θα πας γιατί δεν είναι καλό να σε δουν εκεί πριν από αγώνες. Συνηθίζεται μετά την κατάκτηση τίτλων να πηγαίνει όλη η ομάδα…

«Α, ωραία. Θα περιμένω τότε (γέλια). Η ζωή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή πρέπει να είναι προσεκτική. Δεν πρέπει να πίνεις, δεν πρέπει να ξενυχτάς. Παρ΄ όλα αυτά κάποια στιγμή θέλεις να ξεφύγεις, ιδίως όταν υπάρχει έντονη πίεση. Ειμαστε άνθρωποι πάνω απ΄ όλα».

– Ισχύει ότι έχεις φιλανθρωπική δραστηριότητα; «Ναι, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας. Ποιο είναι το νόημα στη ζωή; Να έχεις ένα καλό ρολόι ή ένα ακριβό αυτοκίνητο; Ολοι θέλουμε να περνάμε καλά αλλά παράλληλα μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη. Εχω δημιουργήσει μια ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα στο Καμερούν, όπου όλα τα παιδιά της γειτονιάς μπορούν δωρεάν να προπονούνται και να αθλούνται. Είναι περίπου 150 παιδιά και, πιστέψτε με, κοστίζει ακριβά. Αλλά αξίζει τον κόπο».

– Με τη μητέρα σου φαίνεται ότι έχεις μια ξεχωριστή σχέση.Εκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι σε συνόδευσε ως την Ελλάδα για την υπογραφή του συμβολαίου σου…

«Πράγματι. Είναι η μητέρα μου, η φίλη μου, η αδερφή μου, η κόρη μου. Είναι τα πάντα για εμένα. Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου ακόμη και όταν πήγα να υπογράψω ως παιδί το πρώτο μη επαγγελματικό συμβόλαιο σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου».

– Ποδόσφαιρο γνωρίζει; Σου ασκεί κριτική; «Και βέβαια. Είναι μέσα στο ποδόσφαιρο 15-16 χρόνια. Καταλαβαίνει και μου το λέει όταν δεν είμαι καλός» (γέλια).

– Το πτυχίο που πήρες στα Μαθηματικά και η εν γένει γνώση που απέκτησες σε βοήθησε στο ποδόσφαιρο;

«Νομίζω ότι ένα από τα προβλήματά μου είναι ότι σκέφτομαι πολύ. Ισως γι΄ αυτό σήμερα δεν αγωνίζομαι στην Μπαρτσελόνα ή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να σκέφτεσαι πολύ, είναι ζήτημα ενστίκτου. Αν το σκεφτείς πολύ θα είναι αργά. Από την άλλη όμως, αν θέλεις να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος θα πρέπει να ασχολείσαι και με άλλα πράγματα. Δεν μπορείς πάντα να λειτουργείς με το ένστικτο. Οταν τελειώσει το ποδόσφαιρο τι θα κάνεις; Στην πραγματική ζωή δεν πρέπει να λειτουργείς ενστικτωδώς».