Aκούμπησα το μικρό, κομψό μαγνητόφωνό μου, «τυλιγμένο» σε μια θήκη από ροζ διαμάντια, πάνω στην κρεμαστή πολυθρόνα του Ρhilippe Starck. «Εχω αποφασίσει να μαγνητοφωνώ τις άκρως ενδιαφέρουσες συζητήσεις μας, dear Φίφη» απευθύνθηκα στον παιδικό μου φίλο. «Ετσι δεν θα υπάρχουν πλέον παρεξηγήσεις μεταξύ μας» συνέχισα. «Με ένα απλό πάτημα του κουμπιού τα ηχητικά ντοκουμέντα θα… σερβίρονται μπροστά μας, ακριβώς όπως τα αχνιστά Roulade aux fruits confits του “Ρlaza Αth n e” στο Παρίσι» xαμογέλασα. «Είμαι σίγουρη ότι μαζί μου συμφωνεί και πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος συνηθίζει να μαγνητοφωνεί ό,τι λέει και κάνει, έχοντας εξαντλήσει την κρατούσα επί ώρες το μαγνητόφωνο νεαρή γοητευτική γραμματέα του» σημείωσα.

Ο χρυσός κληρονόμος-καπνοβιομήχανος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής τράβηξε το βλέμμα του από τα pink diamonds. «Νομίζω πως έχεις δίκιο,ch rie» μου απάντησε με το γνωστό χαλαρό ύφος του. «Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά που λέγονται στους κύκλους μας των βορείων προαστίων προκαλούν τις περισσότερες φορές ακόμη μεγαλύτερη θύελλα και από τις πρόσφατες πολυσυζητημένες δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ» υποστήριξε. «Ξέρεις βέβαια ότι οι κυρίες των επαύλεων της Πολιτείας και της Εκάλης ένιωσαν μια κάποια ταραχή όταν πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του 56χρονου “Μr.Εuro”,ότι δηλαδή έλληνας πρωθυπουργός τού εκμυστηρεύτηκε πως διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα.Αρκετές μάλιστα ψιθύριζαν ότι έφθασε ο καιρός να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους και τα glamorous yachts τους τα οποία θα αγκυροβολούν πλέον στις Μπαχάμες,ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ελλήνων κροίσων» αναστέναξε φέρνοντας το πούρο στο στόμα του.

Γέλασα δυνατά! «Ξέρεις,είναι παρήγορο το γεγονός ότι άρχισαν πια να ασχολούνται με την ελληνική και διεθνή πολιτική και οικονομική κατάσταση και όχι μόνο με τις τελευταίες δημιουργίες του Βalmain και της Chlo » κούνησα το πόδι μου με το γούνινο γκρι μποτίνι του Christian Louboutin. «Εστω κι αν πάντα τοποθετούν πινελιές από fashion και glamour» τόνισα. «Το φθηνό μάλιστα πράσινο μπλουζάκι της συναδέλφου δημοσιογράφου Λάρα Μάρλοου των “Ιrish Τimes”σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο» χαχάνισα.

«Φαίνεται ότι οι always in fashion ladies πιστεύουν πως οι μισθοί των δημοσιογράφων στο εξωτερικό είναι τόσο παχυλοί ώστε να κυκλοφορούν ενδεδυμένες αποκλειστικά και μόνο με Cline και Stella ΜcCartney» είπα. «Ισως βέβαια να παρασύρονται από τις εμφανίσεις με πανάκριβα outfits δήθεν συναδέλφων μας,όπως η Κλαρ Χάσοου στους “Κefalari Τimes” ή καλύτερα στο gossip έντυπο “Les affaires des bijou d΄ Εkali”» συνέχισα. «Πρέπει επίσης να σε πληροφορήσω ότι τα μυωπικά γυαλιά του διάσημου οικονομολόγου,πλήρως ενημερωμένου για τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η πατρίδα μας,Μάρτιν Φελνστάιν,με την υπογραφή John Richmond είναι πια το απόλυτο trend» κατέληξα.

Εφερα το χέρι μου στο πρόσωπό μου. Ενιωσα τόσο κουρασμένη… Γύρισα τη σκέψη μου στην Κρήτη. Την περασμένη βδομάδα ο κ. Αλέξης Κομνηνός, διευθύνων σύμβουλος του μαιευτηρίου «Μητέρα», και η σύζυγός του βάφτισαν σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο τον γιο τους. Ο μικρούλης πήρε το όνομα Μιχαήλ Αγγελος και οι προσκεκλημένοι που κατέφθασαν στα Χανιά έλαβαν μια μίνιμαλ, εξαιρετική σε σύλληψη και σχεδιασμό μπομπονιέρα, σε σχήμα φύλλου ελιάς. Ακολούθησε γλέντι σε δημοφιλή ταβέρνα στη Χαλέπα. Ο αμφιτρύων πανευτυχής μπαμπάς του μικρού είναι γιος του γιατρού Αντώνη Κομνηνού και της πρώτης νεαρής κυρίας που εξελέγη Σταρ Ελλάς (1952), της ωραίας, κρητικής καταγωγής, Νταίζης Μαυράκη. Lady… Σούλα η γαλαντόμος
Ενα από τα γκαρσόνια στο χανιώτικο γλέντι, ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των πελατών, μου είπε ότι η Lady Gaga, η οποία επισκέφθηκε το νησί πριν από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο, ομοίαζε περισσότερο με τη… Lady Σούλα. «Κοντή και με γερασμένο πρόσωπο παρά τα 23 της χρόνια» υποστήριξε ο νεαρός παρατηρητικός Κρητικός.

«Παρ΄ όλα αυτά,σε δύσκολες οικονομικές εποχές,έκανε το καλό το κορίτσι-πινέζα!

Αφησε αρκετά χρήματα κάνοντας αγορές κοσμημάτων και αναμνηστικών αντικειμένων» χαμογέλασε ευχαριστημένος.

Στο επόμενο ταξίδι μου στο Λονδίνο πρέπει να περάσω από το αγαπημένο japanese resto της big star, το «Roka», για να την ευχαριστήσω προσωπικά για την οικονομική ενίσχυση και τα έντονα φώτα της δημοσιότητας που «έστρεψε» στη μικρή, πληγωμένη Ελλάδα.

Κινέζοι κροίσοι και glamorous chalet στην Αράχοβα
Οι Κινέζοι επιθυμούν να ανέβουν στην Αράχοβα, με πληροφόρησε φίλος μου, γνωστός πλοιοκτήτης. «Μήπως νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με το St.Μoritz,την Courchevel ή την πιο κοντινή σε μας τέλος πάντων ιταλική Cortina d΄Αmpezzo;» αναρωτήθηκα έκπληκτη. «Φαντάζεσαι τους Κινέζους να κάνουν σκι στο κοσμοπολίτικο ελληνικό βουνό,φορώντας πολύχρωμες φορμίτσες και σκουφάκια;» φώναξα κοιτάζοντας μια φωτογραφία του… μεγάλου ευεργέτη μας Γουέν Ζιαμπάο.

«Οι Κινέζοι θα ανηφορίσουν στην Αράχοβα με σκοπό να κάνουν επενδύσεις» με κοίταξε με ατάραχο ύφος ο shipowner. «Καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ καλύτερα να αρχίσουν τις επενδύσεις οι φίλοι μας από τη μακρινή χώρα παρά εμείς που ούτως ή άλλως δεν έχουμε μία!» υποστήριξε. «Αλλωστε και όσον αφορά στο shipping κάνουν πολύ καλές σκέψεις και δίνουν σοφές συμβουλές» συνέχισε. «Μεγαλόσχημος μάλιστα οικονομικός παράγοντας θυμήθηκε την τέλεια καταστροφή ενός από τους παλιότερους και σημαντικότερους έλληνες εφοπλιστές.Ο συγκεκριμένος παρέσυρε μαζί του και μια από τις πλέον γνωστές αμερικανικές τράπεζες,η οποία τον χρηματοδοτούσε αποκλειστικά στις δουλειές του!“Είχε φθάσει να έχει στην ιδιοκτησία του περισσότερα από 80 καράβια” έλεγε ο κινέζος businessman.Και μιλάμε για πολλά χρόνια πριν.Χρειάζεται λοιπόν προσοχή,ευελιξία και κυρίως ταπεινοφροσύνη.Είτε πρόκειται για επενδύσεις σε καράβια,είτε για ski resorts!» σημείωνε με νόημα…

Στο σπίτι της οικογένειας Τσάκου στο Λαγονήσι πάντως, εκτός από Κινέζους, βρίσκονταν και κορεάτες επιχειρηματίες και εφοπλιστές λίγες βραδιές πριν. Οι Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος γιορτάζουν εφέτος τα 10 ολόκληρα χρόνια της «Τen», μιας εφοπλιστικής εταιρείας με διεθνή καταξίωση. Οι εικόνες αλλάζουν… Από τη θάλασσα, τα gourmet εδέσματα και το εντυπωσιακό french style set up των τραπεζιών, στο βουνό, το καρό τραπεζομάντιλο της ταβέρνας και την τσίκνα του αρνιού και του κοκορετσιού.

Στους Κινέζους πάντως αρέσει αυτή η… πρωτόγνωρη μυρωδιά, όπως επίσης και τα glamorous chalet των ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών. «Εδώ νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια διαφορετική χώρα!» σχολίαζε έκθαμβη η σύζυγος κινέζου businessman. «Κάτι σαν…χειμερινή Μykonos!» χτυπούσε τα χέρια της με ενθουσιασμό η μικροσκοπική, πνιγμένη στα Louis Vuitton, συμπαθής Κινέζα.

Οι προετοιμασίες, αν και η καλή εποχή του χιονιού είναι ακόμη μακριά, έχουν ήδη ξεκινήσει. Στρατιές οι Φιλιππινέζες στους κήπους και στα εσωτερικά των σπιτιών.

Καθαρίζουν, κάνουν shopping, επιβλέπουν τους κηπουρούς, ενώ οι κυρίες τούς δίνουν τηλεφωνικές εντολές. Ολο και περισσότεροι ανεβαίνουν τώρα στην Αράχοβα. Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε γίνεται κυριολεκτικά χαμός. Οι ταβέρνες της «Κυρα-Παναγιώτας», του «Καπλάνη», το κλασικό καφέ «Εμπορικό» και το trendy «Flox» είναι γεμάτα. Οι οικιακοί βοηθοί έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν με γαλακτομπούρεκα και καρυδόπιτες από το «Εν Αραχώβη» τα σαλέ. Οι κυρίες πάλι φροντίζουν ήδη να κλείσουν ραντεβού για spa στο «Santa Μarina» και το «Εlatos».

Η Εσθήρ καθισμένη στην πιο ψηλή βουνοκορφή, κρατώντας τα δερμάτινα κιάλια του Salvatore Ferragamo, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις. Στο κέντρο της πόλης της Αράχοβας, στο Λιβάδι, στα εστιατόρια, στις βουνοκορφές… Κυρίως όμως στις πολυτελείς κατοικίες του… ελληνικού Γκστάαντ.

Μέσα στην Αράχοβα δεσπόζει πάντα το σπίτι του εφοπλιστή Βίλλυ Παναγιωτίδη και της συζύγου του Μαίρης. Σε αρκετά μοντέρνα γραμμή ως προς την εσωτερική του διακόσμηση. Η Αννυ Πετράκη πάλι, σύζυγος του γνωστού επίσης πλοιοκτήτη, προτίμησε να περνάει τις διακοπές της στην Αράχοβα σε ένα σπίτι που θυμίζει παλιό αρχοντικό. Τα σπίτια των κκ. Κορωνιά, Λιακουνάκου , Μαυρή στην Κασταλία είναι σε μια μάλλον mixed αρχιτεκτονική. Συνδυάζουν το παλιό με το καινούργιο ενώ υπάρχει πάντα πισίνα για εκείνους που νοσταλγούν τη λατρεμένη Μykonos…

Το τρένο της… πριγκιπικής φυγής, ο χρηματιστής, τα μπουζούκια

Ροζουλιά, γαλάζια, κυρίως ιβουάρ ρουχαλάκια με φιόγκους και την πριγκιπική υπογραφή. Μια υπογραφή με international glamour, τιάρες, σατέν τουαλέτες και δεκάδες φωτογραφίσεις στα ελληνικά και ξένα περιοδικά. Με πληροφορούν ότι η princess, δυσαρεστημένη από τη συνεργασία της στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να μεταφέρει τα ρούχα της φίρμας b be που σχεδιάζει σε άλλη μεσογειακή χώρα… Ισως και στην Τουρκία. Η Κωνσταντινούπολη άλλωστε είναι μία από τις πλέον κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Εκτός από το «Four Seasons», το «Ζuma» και την πανάκριβη boutique με τα χειροποίητα Βerluti χρειάζεται κι ένα b b shop με σνομπ, πριγκιπικό touch… Πρίγκιπες, βασιλείς διαμάντια και μυθικά παλάτια… Κοντά στις Βερσαλλίες «συνέλαβε» φίλος μου πρώην κραταιό παράγοντα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το σκέφτεται, λέει, να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η σύντροφός του άλλωστε λατρεύει τις βόλτες στις galleries της Αvenue Μatignon και το shopping στη Faubourg Saint-Ηonor. (Προβλέπω ότι μάλλον θα ταξιδέψουν direct για Νew Υork. Εκεί υπάρχουν άλλωστε σημαντικές επαγγελματικές προτάσεις.

Οπως τουλάχιστον υποστηρίζει…)

Αμερικανικά χρηματιστήρια, δείκτης Νasdaq, αριθμοί… Πόσο, μα πόσο με ζαλίζουν οι αριθμοί. Αφήνω τις business για τους ισχυρούς έλληνες εφοπλιστές του Νasdaq και τους φίλους τους χρηματιστές. Προτιμώ να σκέφτομαι τα clubs και τα trendy εστιατόρια της Νέας Υόρκης όπως το «Waverly Ιnn» του «Μr. Vanity Fair». Τραβάω κι εγώ μια κόκκινη γραμμή, έτσι ακριβώς όπως λέει το λαοφιλές άσμα της κυρίας Νατάσας Θεοδωρίδου. Η δημοφιλής αοιδός, όπως παρατήρησα σε μια επίσκεψή μου στο νυχτερινό μαγαζί που εμφανίζεται, άδει στην πίστα με φόρεμα ως το γόνατο… Θυμίζει μάλλον ρούχο για επίσκεψη σε τσάι κυριών στα ΒΠ.

Τα κοριτσάκια πάντως αναμένουν με αγωνία την εμφάνιση του παρτενέρ της στην πίστα.

Του νεαρού Ηλία Βρεττού, ο οποίος καίει καρδιές αν και δεν διαθέτει αυτό το brutal του γοητευτικού, ξανθού, πρώην μπασκετμπολίστα Χρήστου Χολίδη. Ο baby face κ. Βρεττός είναι η πιο λαϊκή έκδοση του Σάκη Ρουβά

Η «γυμνή αλήθεια», το party στο «Central», η Εριέττα
Η μουσική ήταν δυνατή! Σε χορευτικούς ρυθμούς. Τα φωτορυθμικά έκαναν τον χώρο να μοιάζει με clubs των 80s σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Σαπουνόφουσκες σκορπίζονταν στον αέρα. Το κλασικό, δημοφιλές ΒΙΛΛΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
«Central» της πλατείας Κολωνακίου είχε «μεταμορφωθεί» στο «Μartini bar» των D&G στο Μιλάνο. Μια νεαρή καλλίγραμμη χορεύτρια εμφανίστηκε ξαφνικά στο lounge. Αρχισε να χορεύει και να βγάζει τα ρούχα της. Σκαρφάλωσε στον καναπέ όπου καθόταν ο Νίκος Κριθαριώτης. Τον τράβηξε από τη γραβάτα και τον παρέσυρε να χορέψει μαζί της. Οι φίλοι του χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι.

Το κορίτσι στο τέλος έβγαλε τα εσώρουχά του. Σφυρίγματα, ενθουσιασμός, φωνές, όχι μόνο από τα αγόρια που διοργάνωσαν το bachelor party (δύο 24ωρα πριν από τον γάμο) του κολλητού τους Νίκου Κριθαριώτη. Ακόμη και η νεαρή Εριέττα Κούρκουλου, η οποία καθόταν με φίλες της σε διπλανό τραπέζι, χειροκροτούσε ενθουσιασμένη. Η χορεύτρια άλλωστε ανήκει στην ομάδα του Κωνσταντίνου Ρήγου και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές παραστάσεις στο Εθνικό και στο Παλλάς. Αυτό ήταν το δώρο-έκπληξη του Θεόφιλου Τζιώτη, του Δημήτρη Κοντόπουλου και του Θαλή Πιτούλη στον Νίκο.

Σε άλλα τραπέζια ο Κάρολος και η Μαίρη Φιξ και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ο πρεσβύτερος, ο οποίος συνοδευόταν από ξανθιά κυρία, χαμογελούσαν με κατανόηση. Τέχνη, μόδα και χρήμα…
Δοκίμαζα ένα από τα gourmet πιάτα στον νέο, μικρό αλλά τόσο κομψό και φιλικό χώρο εστίασης της γκαλερί «Τhe Βreeder» στο κέντρο της Αθήνας. Το τηλεφώνημα από τη βρετανική πρωτεύουσα διέκοψε το γεύμα μου, δημιούργημα ενός από τους γνωστότερους έλληνες σεφ οι οποίοι εναλλάσσονται στο restaurant. Τέχνη και design έχουν την τιμητική τους στο Λονδίνο, όπως με πληροφόρησε φίλος μου. Η περίφημη έκθεση «Frieze Αrt Fair» στο Regent΄s Ρark έχει συγκεντρώσει τους κορυφαίους από ολόκληρο τον κόσμο ενώ στην Βerkeley Square έχει στηθεί ένα εκπληκτικό σκηνικό για καλλιτέχνες και art dealers. Το περίπτερο της «White Cube» έχει συγκεντρώσει τα πιο κολακευτικά σχόλια ενώ πολλά από τα έργα του Damien Ηirst έχουν ήδη πουληθεί. Η γκαλερί «Serpentine» έστησε μια εκρηκτική κόκκινη σκηνή με κορδέλες και ένα big party το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Επιχειρηματίες και συλλέκτες προτιμούσαν για το γεύμα τους το steak house «Βoulud» μέσα στο ξενοδοχείο «Μandarin Οriental» στο Κnightsbridge. Τo «Dover Street Μarket» συγκέντρωσε τους top της μόδας.

Ρούχα διάσημων designers κρέμονταν ανάμεσα σε… ταριχευμένα ζώα. Δωμάτιο δεν υπήρχε ούτε στα πιο ακριβά ξενοδοχεία, όπως τα «Claridge΄s» και «Τhe Dorchester».

Ελληνες collectioner και πρόεδροι μουσείων όπως οι Δάκης Ιωάννου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Σάντρα Μαρινοπούλου ήταν από τους πρώτους που έφθασαν εκεί. Το Λονδίνο στα καλύτερά του… Την παράσταση έκλεψε το πρώην σουπερμόντελ Κλόντια Σίφερ, η οποία περιφερόταν στον χώρο της έκθεσης με τον διάσημο συλλέκτη Σαάτσι.

Ατενίζοντας το φθινοπωρινό τοπίο…

Παραλίες, θάλασσες και ημίγυμνα top models στο φθινοπωρινό τοπίο… Το γνωστό μοντέλο Μάρα Δαρμουσλή και ο hot μελαχρινός συνάδελφός της Δημήτρης Αλεξάνδρου προτίμησαν αντί για την Αράχοβα να χαθούν μέσα στους λευκούς βράχους και τις καβουρότρυπες της Χαλκιδικής. Ο Δημήτρης Σκουλός τους φωτογράφισε με τη νέα σειρά εσωρούχων δημοφιλούς εταιρείας με φόντο το καταπληκτικό τοπίο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Η Ολγα Φαρμάκη πάλι προτίμησε τη Σάμο για μια hot φωτογράφιση… Στο ενδιάμεσο πρόλαβε να συναντηθεί με το σχεδιαστικό δίδυμο DSquared στο άνοιγμα της καινούργιας exclusive boutique τους στο Κολωνάκι. Η χυμώδης Ολγα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Λάκη Γαβαλά, συνομίλησε με τους διάσημους designers οι οποίοι ενθουσιάστηκαν μαζί της. Μήπως τελικά πρέπει να τολμήσει εκείνη τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ιταλία; Σημαντικοί άνθρωποι της ιταλικής μόδας της προσφέρουν δουλειά… Εδώ άλλωστε τα πράγματα είναι πλέον πολύ περιορισμένα.

Μερικά κορίτσια, μεσούσης της κρίσης, μαθαίνω ότι κάνουν άλλου είδους «business»… Μια εικοσάχρονη νεαρά μάλιστα «μαδάει» κυριολεκτικά 60χρονο κραταιό επιχειρηματία της επαρχίας. Αλλες πάλι κάνουν χειρότερα… What a pity…

Ειλικρινά, θα λυπηθώ πολύ αν κάποια στιγμή ανακαλυφθεί ένα ελληνικό «Savarοna»… Ξέρετε, το θρυλικό yacht του Κεμάλ που έχει μετατραπεί σε… κόκκινο boudoir!

Κάτι άσχημο μυρίζει στην ατμόσφαιρα. Αλήθεια!