Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για το επόμενο τριήμερο -Κυριακή 17 έως Τρίτη 19 Νοεμβρίου- προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ειδικότερα τα φαινόμενα θα είναι έντονα:

– Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στη Δυτική Ελλάδα (κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο) και αργότερα την υπόλοιπη Πελοπόννησο και τα Κύθηρα.

-Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου σχεδόν σε όλη τη χώρα.

– Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στα δυτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη.

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

Βάσει των ανωτέρω προβλέψεων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες τα εξής:

  • Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
  • Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
  • Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ, σε ισχυρές βροχοπτώσεις αποδίδεται η πτώση μικρού βράχου που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα Τέμπη, με αποτέλεσμα από το βράδυ να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην κοιλάδα. Πιθανό είναι τα Τέμπη να ανοίξουν το βράδυ.

Το πρωί του Σαββάτου ομάδα αλπινιστών προέβη σε αυτοψία στο σημείο της κατολίσθησης, ενώ αναμένται να ξεκινήσει επιχείρηση τοποθέτησης πλεγμάτων στο σημείο -κάτι που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Μέχρι τότε θα γίνει μια πρόχειρη παρέμβαση.