«Μειώστε 15% το λειτουργικό κόστος ως το τέλος του έτους». Αυτή είναι η πρώτη εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ κατόπιν πιέσεων της τρόικας για συγκράτηση του κόστους «εδώ και τώρα», ώστε να διαφυλαχθεί ο στόχος για το έλλειμμα το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το οικονομικό επιτελείο και ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας κ. Γ. Κυριακός έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις να ασκηθεί αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή του πλαφόν αποδοχών (6.500 ευρώ τον μήνα) με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ. Επίσης αξίωσε τακτική ενημέρωση σε μηνιαία βάση για την πορεία των δαπανών ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο πρόσθετες επιχορηγήσεις από την πλευρά του Δημοσίου. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση όλα τα επιδόματα, προσαρμοσμένα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να υπάρξουν ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις από την αναλογία των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε πρόσληψη που ισχύει για τον στενό δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει συγχωνεύσεις στις αστικές συγκοινωνίες και παράλληλα την πώληση ή την αξιοποίηση των ακινήτων από την ΚΕΔ, ενδεχομένως και από την ΕΤΑ. Οι αλλαγές θα προβλέπονται σε ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ολόκληρου του κλάδου των συγκοινωνιών, η κατάρτιση του οποίου επισπεύδεται ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.

Πέραν όμως των περιοριστικών μέτρων, ο ειδικός γραμματέας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των εταιρειών και κυρίως στην αύξηση των εσόδων τους που μπορεί να προέλθει από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας (π.χ. τη μείωση του ποσοστού επιβατών στις συγκοινωνίες χωρίς εισιτήριο) και την ανάπτυξη νέων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Προσώρας, ο υπουργός επιστρέφει στις ΔΕΚΟ τους προϋπολογισμούς του 2011 που προβλέπουν αύξηση λειτουργικών δαπανών και αναμένεται να ανακοινώσει το ευρύτερο σχέδιο μετά την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού στις 18 Νοεμβρίου στη Βουλή.

«Η ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών έχει εκδώσει κάποια στοιχεία στα οποία βλέπουμε ότι οι μισθοί σε ορισμένες ΔΕΚΟ είναι πολλές φορές διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής δίνοντας σαφή εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τα στοιχεία για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ ανέφερε την Τετάρτη ότι ο μέσος μισθός των εργαζομένων στις πλέον ζημιογόνες ΔΕΚΟ είναι διπλάσιος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και κατά 44,1% υψηλότερος από τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων αφορούν τις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Οι συνολικές ζημιές ανήλθαν το 2009 σε 1,71 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 31% σε σύγκριση με το 2007. «Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ» ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος και εξέφρασε τη στήριξή του προς τους εργαζομένους.