Σε χρώμα ασπρόμαυρο, με την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Μαχαιροβγάλτης», ξεκινά την Τετάρτη 20/10 το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο Αθηνών από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Η επίσημη έναρξη του 23ου Πανοράματος θα γίνει την επομένη, 21 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Απόλλων με την προβολή της τουρκικής ταινίας του Σεμίχ Καπλάνογλου «Μέλι» (Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010). Ο σκηνοθέτης της θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ, όπως εξάλλου και ο Πολωνός Γέρζι Σκολιμόφκσι για την τελευταία ταινία του «Εssential killing», αλλά και ο Γεωργιανός Οτάρ Ιοσελιάνι, που θα παρουσιάσει το «Chantrapass». Θα τιμηθούν για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη ενώ το ίδιο βραβείο θα δοθεί στον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη (ο οποίος διανύει μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά την υγεία του), στον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη και στους ηθοποιούς Θανάση Βέγγο και Ξένια Καλογεροπούλου. Εχουν προγραμματιστεί αφιερώματα στο ευρωπαϊκό γουέστερν, γνωστό ως spaghetti (οκτώ ταινίες), στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1980 (έντεκα ταινίες), στον παραγνωρισμένο αμερικανό σκηνοθέτη Σάμουελ Φούλερ και στους μοναχικούς κλόουν του σινεμά, από τους Αδελφούς Μαρξ ως τον Θανάση Βέγγο.

Ο «Καθημερινός φασισμός» περιλαμβάνει ταινίες που αναζητούν τις ρίζες του φασισμού («Εάν…» του Λίντσεϊ Αντερσον, «Λευκή κορδέλα» του Μίχαελ Χάνεκε κ.ά.) και το «50 Χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία» διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό μισού αιώνα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελείται από τα ντοκυμαντέρ «Πράσινη ΓραμμήΤα Δάκρυα της Αντιγόνης» του Διομήδη Νικήτα, «Κυπραίες» των Βασιλική Κατριβάνου και Μπούσρα Ασούζ και «Λεηλατώντας μια Ματωμένη Χώρα» του Τάκη Παπαγιαννίδη. Ακόμη, δεν θα λείψουν οι avant premiere ταινιών όπως το «Μachette» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και «Fair game» του Νταγκ Λίμαν με τη Ναόμι Γουότς και τον Σον Πεν. Η τελετή λήξης του Πανοράματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Απόλλων με την προβολή της βραβευμένης με Χρυσό Λέοντα ταινίας της Σοφίας Κόπολα «Somewhere». Τρίπτυχα με ιστορία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα σε χαρακτηριστικές τριλογίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, πολλές από τις οποίες δεν έχουν παιχτεί στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η αντιπολεμική «Ηuman Condition» του Ιάπωνα Μασάκι Κομπαγιάσι, η λυρική τριλογία του Πολωνού Αντρέι Βάιντα («Μια γενιά», «Κanal», «Στάχτες και διαμάντια») και η αυτοβιογραφική, συγκλονιστική τριλογία του ΒρετανούΜπιλ Ντάγκλας («Μy Childhood», «Μy Αin Folk», «Μy Way Ηome»).