ΒΕΡΟΛΙΝΟ O ρατσισμός και τα αντιδημοκρατικά φρονήματα ξαναβάζουν πόδι στη Γερμανία. Ο ένας στους 10 Γερμανούς θέλει πάλι έναν «Φύρερπου θα κυβερνά με πυγμή, αν η οικονομική κρίση απειλήσει την κοινωνική σταθερότητα», ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού διάκειται εχθρικά απέναντι στους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Φρίντριχ Εμπερτ Στίφτουνγκ» η οποία παρουσιάστηκε χθες στο Βερολίνο. «Οι ακροδεξιές αντιλήψεις διαδίδονται τελευταία με μεγάλη ταχύτητα» τόνισε κατά την παρουσίαση η ερευνήτρια Νόρα Λαγκενμπάχερ. Το φαινόμενο είναι νέο και τελεί σε συνάρτηση με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πριν από αυτήν – όπως εμφανίζει ανάλογη έρευνα από το 2008- η ξενοφοβία παρουσίαζε ελαφρά υποχώρηση. «Ξενόφοβος» τότε ήταν ο ένας στους πέντε Γερμανούς (τώρα ήδη ο ένας στους τέσσερις). «Οι ρατσιστές δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο της κοινωνίας αλλά στο κέντρο της» πρόσθεσε. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με αυτούς, το 35,6% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» στο ερώτημα «Θεωρείτε ότι η Γερμανία έχει σε επικίνδυνο βαθμό πολλούς μετανάστες;» . Το 30% φρονεί επίσης ότι «οιξένοι έρχονται για να εκμεταλλευθούν το κοινωνικό κράτος» και- το χειρότερο- ότι «σε περίπτωση αυξημένης ανεργίας θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους»!..

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η στάση έναντι των μουσουλμάνων. Το 58,4% δηλώνει ότι επιθυμεί ουσιώδη περιορισμό στην άσκησή των θρησκευτικών του καθηκόντων. Στην Ανατολική Γερμανία, μάλιστα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 75,7%- παρά το γεγονός ότι εκεί ζουν ελάχιστοι μουσουλμάνοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοιες ρατσιστικές απόψεις συμμερίζεται και το 55,5 των ατόμων με δημοκρατικές πεποιθήσεις. «Πρόκειται για μοντέρνο ρατσισμόπου λαμβάνει υπ΄ όψιν τις πολιτιστικές, και όχι, όπως ο κλασικός, τις γενετικές διαφορές» τονίζει η κυρία Λαγκενμπάχερ.

Η ξενοφοβία, σύμφωνα με την έρευνα, «μολύνει» όλα τα κοινωνικά στρώματα, ιδιαίτερα όμως τα ηλικιωμένα και λιγότερο μορφωμένα άτομα. Ταυτόχρονα «χτυπά» και τα κόμματα. Το ιδιαίτερα «πικάντικο» σε αυτό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ξενόφοβων (24,2%) βρίσκεται σε ένα παραδοσιακά «διεθνιστικό» κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, ακολουθούμενο από το Χριστιανοδημοκρατικό (23,5%), την «Αριστερά» (20%), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (16,2%) και τους Πράσινους 12,7%.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού δυσανασχετεί με το σημερινό δημοκρατικό σύστημα, αφού μόνο το 46,1% δηλώνει ευχαριστημένο από τη λειτουργία του.

Ξένοι, ο «αδύναμος κρίκος» της κοινωνίας

Από παλαιότερη διαμαρτυρία κατά της ανέγερσης τζαμιού στην Κολονία

«Το αποτέλεσμα της έρευνας πρέπει να σημάνει συναγερμό στους πολιτικούς της Γερμανίας. Οι δεξιοί λαϊκιστές ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πολιτικά την αυξημένη δυναμική της Ακροδεξιάς» προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας Ολιβερ Ντέκερ. Και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ξένους: «Αυτό θα αποβεί τόσο εις βάρος της δημοκρατίαςόσο και των ξένων, οι οποίοι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της γερμανικής κοινωνίας, οι οποίοιαφού αποκλείσθηκαν για δεκαετίες από κάθε δυνατότητα ενσωμάτωσηςμετατρέπονται τώρα σε “αποδιοπομπαίους τράγους” της χώρας».