«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή, για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις κινητοποιήσειςσυμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι υπάρχει μέτρο και συνέπεια, «αλλά δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους».

Ανέφερε ότι πρόκειται για περίπου 30 συμβασιούχους που διεκδικούν να συνεχιστούν οι συμβάσεις τους και να μονιμοποιηθούν, «πράγμα που δεν γίνεται πλέον στο δημόσιο τομέα και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις».

Σχετικά δε με το αίτημά τους για την καταβολή δεδουλευμένων, επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε η καταβολή να ξεκινήσει από το υπουργείο Πολιτισμού πολύ σύντομα, εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις αδικαιολόγητες και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρήκε λύση σε μια κατάσταση που και στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ζημιογόνος, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με υπουργό τον κ. Σαμαρά έβαζε αφειδώς και με γνωστά κριτήρια και με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν αυτοί οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι υπάρχουν πολλοί που προσελήφθησαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά και ότι «δεν μπορούμε να διακρίνουμε αυτούς τους εργαζόμενους».

«Πάντως η τακτική που ακολουθούν, για να προβάλουν τα αιτήματά τους, είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογείται σε σχέση με τα αιτήματά τους και κυρίως με το αποτέλεσμα που επιφέρουν» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς ποιοι υποκινούν αυτές τις κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι «όσοι ζούμε στην κοινωνία αυτή γνωρίζουμε ότι κάποιες κινητοποιήσεις γίνονται για άλλους λόγους έξω από εργασιακές απαιτήσεις» και ότι «όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις είναι και στην κρίση του λαού».

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει συγκεκριμένα, διότι «γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιλέγουν τακτικές που δεν είναι συμβατές με τους γνωστούς τρόπους προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε απολύτως αντίθετοι, ως Νέα Δημοκρατία, με τέτοιες πράξεις, όπως η κατάληψη της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

» Γιατί είναι η στάση της κυβέρνησης, που σπρώχνει τους συμβασιούχους σε απεγνωσμένες κινήσεις. Πού είναι, επιτέλους, οι αρμόδιοι υπουργοί για να κάνουν διάλογο, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα;».

Στο πλευρό των συμβασιούχων που έκαναν διαμαρτυρία στην Ακρόπολη τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και καταδίκασε την επέμβαση της Αστυνομίας.

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να αγωνίζονται εκεί που βρίσκονται. Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στο μνημείο», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παρατήρησε πως το ΚΚΕ δεν δίνει εξετάσεις στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, σημειώνοντας πως η Ακρόπολη έχει έναν συμβολισμό και εκτός από την αρχαία υπάρχει και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση «για τη σημερινή της άνανδρη επίθεση με χημικά, γκλομπς και συλλήψεις ενάντια στους εργαζόμενους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη».

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν με ευλάβεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Τους καλεί να συνεχίσουν πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ανήκει στην Ελλάδα και την ιστορία της. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες από το Λος Αντζελες και το Σίδνεϊ και να βρίσκουν λουκέτα».

Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη, ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Το πελατειακό κράτος λύνει τις διαφορές του με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μνημείο της Ακρόπολης με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στη χώρα».