Με σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και των πεπραγμένων της διακυβέρνησης Καραμανλή απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην «πρόκληση» που απηύθυνε από την Κέρκυρα ο κ. Αντ. Σαμαράς προς τον ίδιο και την κυβέρνηση να ζητήσουν συγγνώμη για την εμπλοκή της ΝΔ και του τέως πρωθυπουργού στις γνωστές δηλώσεις του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ακουσα από τον Σαμαρά και τη ΝΔ να με καλούν να δώσω μια συγγνώμη. Ευχαρίστως. Αλλά πρώτα αφού ακούσουν όλοι την απολογία του κ. Κ. Καραμανλή και της ΝΔ για το γεγονός ότι παρέδωσε μια χώρα που είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και στην ανυποληψία», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.

Παρά τις αποδοκιμασίες «γαλάζιων» βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε να καλεί τον τέως πρωθυπουργό να απολογηθεί «για το γεγονός ότι παρέδωσε μια κατεστραμμένη οικονομία» και για το ότι «παρέλαβε μια χώρα που είχε προ βλήματα διαφθοράς και παρέδωσε μια χώρα όπου η διαφορά είχε γίνει ενδημική». «Για αυτά θα απολογηθεί κάποιος;», διερωτήθηκε ενώ αντικρούοντας το επιχείρημα της ΝΔ ότι από τις δηλώσεις Γιούνκερ και τον τρόπο που τις διαχειρίστηκε η κυβέρνηση προκύπτει πολιτικό και ηθικό θέμα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «το πολιτικό και ηθικό θέμα είναι ότι η ΝΔ δεν έχει ακόμη καταλάβει πως εδώ και έναν χρόνο αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη στάση της προκρίνει «την πολιτική του ψεύδους και της συγκάλυψης» . «Η κατάσταση της χώρας παραείναι κρίσιμη και σοβαρή για να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων» , σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αποδίδοντας στη ΝΔ «πολιτικό θράσος» όταν μιλάει για διασυρμό της χώρας από το ΠαΣοΚ.

Οσον αφορά τις προτάσεις του κ. Σαμαρά για απόλυτη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 18 μήνες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τις χαρακτήρισε «ιστορίες για μικρά παιδιά». «Δεν είναι σοβαρή πολιτική αυτή και προσβάλλει τη νοημοσύνη και τις θυσίες των πολιτών», πρόσθεσε.

Φως στην άκρη του τούνελ το 2011
Οσον αφορά την πορεία της Οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «μήνα με τον μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα πετυχαίνουμε τους στόχους μας και ανακτούμε την αξιοπιστία μας», επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2011 εντάσσεται σε ένα μεσοπρόθεσμο φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης. «Δεν θα είναι εύκολη χρονιά», παραδέχθηκε, αλλά υποστήριξε ότι «οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ». Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θα επιστρέψει το μέρισμα σε εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο» από τα μέτρα. «Είναι μια δέσμευση την οποία δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», κατέληξε.