Η οικονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει την Κροατία και την Ισλανδία την ώρα που η Τουρκία παρουσιάζει «θεαματική» άνοδο αναφέρει σε έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας επίσης ότι οι οικονομικές επιδόσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών παρουσίασαν μεγάλες ανισότητες.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η Κροατία και η Ισλανδία παλεύουν με την κρίση και εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ τους.

Σε ό, τι αφορά στην Τουρκία η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία γνώρισε μία γρήγορη ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σημειώνοντας ανάπτυξη ύψους 10,3%, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο είχε σημειώσει 11,7%. Την ανάκαμψη αυτή τροφοδότησαν οι επενδύσεις και η υψηλή εσωτερική κατανάλωση. Παρόλα αυτά η Επιτροπή εντοπίζει σημάδια ότι αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να παρουσιάσει επιβράδυνση.

Στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προ-ενταξιακή φάση, όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο, η ανάκαμψη παρέμεινε ακόμη «δειλή» κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς παρουσιάζοντας μία μέτρια ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η Σερβία και η ΠΓΔΜ γνώρισαν μία μέτρια αύξηση του ΑΕΠ ύψους 2% και 0,4% αντίστοιχα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η οικονομία του Μαυροβουνίου που γνώρισε μεγάλη κρίση το 2009 (-6,8% του ΑΕΠ) φαίνεται σύμφωνα με μία σειρά δεικτών ότι ανακάμπτει αργά όπως και η οικονομία της Βοσνίας.

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας της περιοχής έχει ακόμα επιδεινωθεί. Η ανεργία στην Κροατία αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 12,4% σε σχέση με 11,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη η ανεργία ανήλθε σε 43,1 % το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με 42,65% το πρώτο τρίμηνο. Τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει το δημοσίευμα, παρουσίασαν μία γενική βελτίωση του εμπορίου και του ισοζυγίου πληρωμών, εξαιτίας μιας επιβράδυνσης των εισαγωγών και μιας αύξησης των εξαγωγών.

Το έγγραφο καταλήγει με την αναφορά ότι στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο, η Κροατία θα παρουσιάσει οικονομική κάμψη στο 2010 ενώ η Τουρκία και η πΓΔΜ θα επωφεληθούν από μία ανάκαμψη.