Στον Εξώστη του Αμόρε, στις αρχές του 1995 ανέβηκε ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια interactive παράσταση με τον πρωτότυπο τίτλο «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» που ήταν προφανώς προκλητικός. Οι τέσσερις ηθοποιοί, μαζί με τον σκηνοθέτη τους, ξεκίνησαν λοιπόν χωρίς να ξέρουν ότι 15 χρόνια μετά «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» θα ετοιμαζόταν για άλλη μία πρεμιέρα, ενώ στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες τέσσερις πρεμιέρες σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους-θέατρα Δανδουλάκη, Ηβη, Κιβωτός, Πόρτα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, στο θέατρο Ροές θα ξεκινήσει η 6η αναβίωση- ή, καλύτερα, το 6ο revival: Από την αρχική τετράδα, Ακης Σακελλαρίου, Ναταλία Δραγούμη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Στέλιος Μάινας, οι δύο πρώτοι ακολούθησαν όλη τη διαδρομή της παράστασης.

Οι δύο τελευταίοι αντικαταστάθηκαν, στα μισά του δρόμου, από τον Αντώνη Λουδάρο και τον Γεράσιμο Γεννατά. Με αυτή τη σύνθεση, άλλωστε, ξεκινούν και εφέτος. Για την ιστορία, να ειπωθεί ότι ο Ταξιάρχης Χάνος πήρε τη θέση του Λουδάρου στην προηγούμενη αναβίωση… «Είναι μια παράσταση που δεν τελειώνει ποτέ» λέει σήμερα ο Ακης Σακελλαρίου, που τόσο ο ίδιος όσο και ο σκηνοθέτης και φίλος του Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης βρίσκονται στην αφετηρία αυτής της μακρόχρονης πορείας. «Στην αρχή, ήμασταν και εμείς τρομαγμένοι, όπως και το κοινό με όλο αυτό. Σιγά σιγά καταλάβαμε και κατάλαβαν, κι έτσι φάνηκε η ενέργεια του Σαίξπηρ. Είναι μια δουλειά που κάνει καλό και σε μας τους ηθοποιούς, καθώς απομυθοποιεί απόλυτα τη σοβαροφάνεια και την ψευτοματαιοδοξία μας. Με τα χρόνια, άλλωστε, εξελίχθηκαν όλα, το κοινό έμαθε κι εμείς το ίδιο… Σε τελική ανάλυση, όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν παίξαμε την παράσταση επί μακρόν….». Την ανανεώσατε; «Στα βασικά κομμάτια της και στους κώδικές της παραμένει ίδια- ανανεώνουμε κάποια στοιχεία κάθε φορά, όπως και τώρα, και εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια. Είναι μια παράσταση με την οποία μεγαλώσαμε κι εμείς. Γι΄ αυτό κι όταν πάψουμε να γελάμε εμείς, θα πάψουμε και να την ανεβάζουμε…» .

Παράσταση-μύθος, το «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» κρύβει κάποιο μυστικό επιτυχίας; «Δεν υπάρχουν μυστικά… Ας μην ξεχνάμε όμως ότι από πίσω βρίσκεται πάντα ο Σαίξπηρ, και η δύναμή του είναι αδιαμφισβήτητη» καταλήγει ο Ακης Σακελλαρίου.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» των Ανταμ Λονγκ- Τζες Γουίνφιλντ- Ντάνιελ Σίνγκερ η Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι- πληροφορίες τηλ. 210 3474.312)

η Πρεμιέρα 20 Νοεμβρίου η Παραστάσεις: ΠαρασκευήΣάββατο- Κυριακή η Εισιτήρια: 20- 15- μαζί με ποτό ή ποτήρι κρασί