«Η Ρουμανία πρέπει να προωθήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά από συνάντηση στο Βουκουρέστι με το Ρουμάνο πρωθυπουργό, Εμίλ Μποκ.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στο χώρο Σένγκεν και πρόσθεσε ότι ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης της προόδου της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης αποτελεί βοήθεια για τη Ρουμανία.

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων αντιμετωπίζονται με θάρρος και νομίζω ότι δεν έχετε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Η επιτήρηση από την Ε.Ε. είναι μία βοήθεια για τη Ρουμανία, δηλαδή βοηθά τη χώρα να δει πού βρίσκεται στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

«Στηρίζουμε τις ενέργειες για την αποδοχή της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν. Το Νοέμβριο θα υπάρξει αποτίμηση της Ε.Ε. και μπορώ να πω ότι θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και θα βασίζεται σε στοιχεία που θα λάβουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ρουμανία πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις διαφανείς διαδικασίες στη δικαιοσύνη.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η επίσκεψή της στο Βουκουρέστι αποτελεί ευκαιρία για τις δύο χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Η Ρουμανία επιθυμεί να εδραιώσει στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία, που θα επιτρέψει την ευρύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τόνισε ο κ. Μποκ, στη διάρκεια της συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Η εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να προσφέρει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για ευρύτερη ανάπτυξη των προνομιούχων σχέσεών μας. Πρώτο βήμα προς τη στρατηγική συνεργασία θα είναι η λειτουργία Ρουμανο-Γερμανικού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο», ανέφερε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Ο κ. Μποκ υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρουμανία.

Τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στο Βουκουρέστι είναι μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την ενδυνάμωση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

«Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο είναι πολύ καλές και οφείλονται και στη μακρόχρονη συνύπαρξη Γερμανών στην Τρανσυλβανία και στη Μπουκοβίνα. Για τους Ρουμάνους η γερμανική μειονότητα ήταν πάντα πρότυπο», πρόσθεσε ο κ. Μποκ.