Σφοδρή αντιπαράθεση -κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ- σημειώθηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση του προσχεδίου του προύπολογισμού 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αφορμή για συγκρούσεις αποτέλεσαν οι προβλέψεις του προσχεδίου, καθώς και οι δηλώσεις Γιούνκερ και τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών για αυτές.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ αξίωσαν την απολογία του υπουργού και μια δημόσια συγγνώμη για όσα υπονόησε για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

«Να δώσω μια δημόσια συγγνώμη. Ευχαρίστως. Αλλά πρώτα να ακούσουν όλοι οι Ελληνες πολίτες την απολογία του κ. Καραμανλή και της ΝΔ, για το γεγονός ότι παρέδωσε μια χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά και την ανυποληψία» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά και το έτος που οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν φως στο τούνελ.

Μάλιστα, απαντώντας σε αιχμηρά σχόλια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ξεχάσει» και θα επιστρέψει μέρισμα από τις μεγάλες θυσίες σε όσους έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση έκανε λόγο για προσχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στις προεκλογικές ανάγκες των αυτοδιοικητικών αλλαγών, προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα αλλάξει άρδην φέρνοντας νέα σκληρά μέτρα. Ηδη επισήμαναν προβλέπει νέες περικοπές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε πως εκκρεμεί σε συνεργασία με την Κομισιόν, η αναζήτηση πόρων ισοδύναμων με εκείνων που θα εξοικονομούνταν από μιαν αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (κάτι που έχει, ήδη, δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα αποφύγει) και συνομολόγησε πως το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, θα διαφέρει σε σχέση με το παρουσιασθέν προσχέδιο, λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, το οποίο μοιραία επηρεάζει και τους Προϋπολογισμούς – όχι όμως και τους στόχους.

«Για το έτος αφετηρίας για μας, το 2009 […] τα (δημοσιονομικά) στοιχεία θα αναθεωρηθούν. Αυτό θα επηρεάσει λίγο το έλλειμμα του 2010, αλλά δεν θα μας εκτροχιάσει από τους στόχους μας» σημείωσε ο υπουργός.

«Αναμένουμε θετικές εξελίξεις στα έσοδα από τον Οκτώβριο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ» επισήμανε, και πρόσθεσε «βάζουμε πιο φιλόδοξο στόχο για την μείωση του ελλείμματος, έχουμε 7% του ΑΕΠ στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011, για να βγούμε από το πρόγραμμα μία ώρα αρχύτερα».

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «ο Προϋπολογισμός θέλει να είναι το διαβατήριο για την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αφετηρία του, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήσαμε το 2010. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε μειώσει από 32,7 δις ευρώ στα 18,5 δις ευρώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και βάζουμε στόχο μείωση του ελλείμματος στα 7% του ΑΕΠ».

»Με βάση την εξέλιξη αυτή του ελλείμματος που προβλέπουμε τον επόμενο χρόνο, στο τέλος του 2011 θα έχει σχεδόν μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα».

«Το προσχέδιο προδιαγράφει το 2011, όχι εύκολο, αλλά ένα έτος στο οποίο θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να βλέπουν ένα φως στο τέλος του τούνελ, οπότε και η κυβέρνηση θα επιστρέψει το μέρισμα απ’ τις μεγάλες θυσίες, σε όσους έχουν περισσότερο επιβαρυνθεί. Δεν το έχουμε ξεχάσει», σημείωσε με νόημα ο υπουργός.

Για κοινωνικά μέτρα πιέζουν (και) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, κ. Νάσος Αλευράς, υπογράμμισε στην ομιλία του πως «η πραγματική οικονομία δεν είναι ένα μαγικό νούμερο, ούτε μπορείς με μαγικό τρόπο να αποκαλυφθεί η κρυμμένη φοροδιαφυγή».

Υπερασπίστηκε το προσχέδιο Προϋπολογισμού, ως κείμενο που αποτυπώνει τα νέα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία ωστόσο, κατά το προσεχές έτος, «θα πρέπει πλέον να βασίζεται πολύ λιγότερο στην περιστολή των επενδύσεων και πολύ περισσότερο σε εξοικονόμηση πόρων σε τομείς όπου σημειώθηκαν χαμηλές επιδόσεις – νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Αλευράς, «η υποστήριξή μας, ως βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λευκής επιταγής, αλλά συνειδητή, με την καρδιά και το μυαλό μας, γιατί πιστεύουμε πως το προσχέδιο μπορεί να μας πάει σε καλύτερους δρόμους. Η κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά, πως υποχρέωση δεν είναι μόνον η αποκατάσταση της υγείας των δημοσίων οικονομικών, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: να βρούνε οι πληττόμενοι, ανάσες κι αποκούμπια στον κρατικό προϋπολογισμό».

Αργότερα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επρόκειτο να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο» και πως «θα τους επιστρέψει μέρισμα από τις μεγάλες θυσίες».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν ιδιαίτερα τις προβλέψεις του για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το προσεχές έτος και τον στόχο για «επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών» – εκ παραλλήλου ωστόσο, με την «εμπιστοσύνη των πολιτών και του ελληνικού λαού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Α.Μακρυπίδης.

Η Νέα Δημοκρατία, ανέδειξε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των δηλώσεων Γιούνκερ, αξιώνοντας την απολογία του υπουργού Οικονομικών για τα σχόλιά του. Τους τόνους ανέβασε ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου πως, καίτοι συνελήφθη «ψευδόμενος», αρνείται σήμερα να ζητήσει συγγνώμη, «αλλά με περισσό θράσος στρέφει τα πυρά του στους πολιτικούς του αντιπάλους» – ενώ επετέθη και εναντίον του παριστάμενου υφυπουργού, Φ.Σαχινίδη, για «το αλαζονικό και γελαδερό του ύφος».

Η ΝΔ αντιμετωπίζει το προσχέδιο ως πόνημα «κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των αυτοδιοικητικών εκλογών», προορισμένο να αναθεωρηθεί άρδην μετά απ’ την διεξαγωγή τους προς ικανοποίηση της Τρόικας.

Αλλά και με τη σημερινή μορφή του, ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Χρ.Σταϊκούρας διέκρινε στο προσχέδιο «νέες περικοπές» και «μονόπλευρη λιτότητα», ενώ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γ.Βρούτσης, στάθηκε στις προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας στο 15%, συνεπαγόμενης μείωση και πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος συνέδεσε στην ομιλία του την κρίση της ελληνικής οικονομίας με την παγκόσμια κρίση, προβλέποντας για το μέλλον, «συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας με ραγδαίους ρυθμούς».

«Όσο βαδίζουμε στον αδιέξοδο ευρωμονόδρομο, οι θυσίες του λαού θα αυξάνονται» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Το 2011 θα φτωχύνει δραματικά η λαϊκή οικογένεια: με μιαν σταχυολόγηση του προσχεδίου, διακρίνει κανείς επιπλέον εισπράξεις 3 δισ. ευρώ, έμμεσους ταξικούς φόρους, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νομικών προσώπων και του μεγάλου κεφαλαίου, εισαγωγή πράσινων φόρων, επίθεση στη λαϊκή περιουσία μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της αντικειμενικοποίησης της φορολογίας, με 700 εκατ. ευρώ επιπλέον επιβάρυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κ.Αϊβαλιώτης καυτηρίασε την έμφαση που έδωσε η ΝΔ στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, παρατηρώντας πως «αν έχει πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία, ας καταθέσει πρόταση μομφής».

Σε ότι αφορά το προσχέδιο διέκρινε αδυναμίες. Επί παραδείγματι, ο βουλευτής θεώρησε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» την είσπραξη 1,1 δισ. ευρώ από πρόστιμα σε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους, από την στιγμή που δεν γίνεται νομιμοποίησή τους, έκρινε πως «το ΕΣΠΑ προχωρά εφιαλτικά αργά», χαρακτήρισε «θλιβερές» τις περικοπές στη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη» και του συνταξιοδοτικού συστήματος και παρατήρησε πως μεγάλη μερίδα των οικονομικών μεταναστών, δεν πληρώνει φόρους, ούτε και για την νοσοκομειακή περίθαλψη που τους προσφέρεται αφειδώς.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υπερασπίστηκε την προοπτική εναλλακτικής πολιτικής αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Απαντώντας δε, σε αιτιάσεις του Νάσου Αλευρά, πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στην πλήρη κατάρρευση, κατηγόρησε την πλειοψηφία για «καταστροφολογία».

«Η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη αρχίσει. Όταν έχουμε τόκους και χρεολύσια που φθάνουν ήδη το 70% του προϋπολογισμού, ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε έτσι. Θα γίνει όμως η αναδιάρθρωση με όρους ΔΝΤ και ΕΕ, πιο επώδυνους απ’ τους σημερινούς ή θα προβάλλει η ανάγκη μιας αναδιαπραγμάτευσης χωρίς όρους και δεσμεύσεις, που θα συνδεθεί και με ένα πρόγραμμα δημοκρατικής και σοσιαλιστικής προοπτικής; Αυτή η προοπτική είναι εφικτή. Αυτά που γίνονται στο όνομα του ρεαλισμού, είναι ανεύθυνα και επικίνδυνα» υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης.