Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ που, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οδήγησε στην υποχώρηση των spreads των δεκαετών ομολόγων κάτω από τις 700 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο. Χθες έληξε η περίοδος άσκησης των σχετικών δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής από τα οποία συγκεντρώθηκαν 1,65 δισ. ευρώ. Μέσω των προεγγραφών για την αγορά αδιάθετων μετοχών και ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές οι επενδυτές προσέφεραν στην τράπεζα το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για μετοχές στα 3 δισ. ευρώ και τον βαθμό υπερκάλυψής του πάνω από τις 1,6 φορές. Τα αδιάθετα δικαιώματα ύψους 100-150 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν κατά πάσα πιθανότητα από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το πρόκριμα για το άνοιγμα των αγορών για την Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι συνδέουν την επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας με την άνοδο των μετοχών του κλάδου στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο δεκαήμερο και στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Χθες η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου έπεσε ενδοσυνεδριακά, για πρώτη φορά μετά τις 22 Ιουνίου 2010, κάτω από τις 700 μονάδες βάσης, υποχωρώντας σε ημερήσια βάση κατά 51 μονάδες βάσης, ενώ οι τραπεζικοί τίτλοι στο ΧΑ υπεραπέδωσαν για μία ακόμη φορά. Την ίδια στιγμή πολύ σημαντική είναι και η μείωση του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του Δημοσίου, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται από τα Credit Default Swaps των 5ετών ομολόγων, τα οποία διαμορφώθηκαν χθες στις 732 μονάδες έναντι 926 μονάδων στις αρχές Σεπτεμβρίου και 1.125 μονάδων στο τέλος Ιουνίου.

Στη διοίκηση της Εθνικής επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές και την επαναγορά των προνομιού- χων μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ που πουλήθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστούν οι σύμβουλοι που θα αναλάβουν τη διάθεση του 20% των μετοχών της Finansbank με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ. Η διάθεση του ποσοστού αυτού σε τούρκους και ξένους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου 2011. Με την πώλησή του, τα κεφάλαια της τράπεζας θα αυξηθούν συνολικά κατά 3,2 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 450 εκατ. ευρώ που έχουν αντληθεί από το καλοκαίρι μέσω ομολογιακής έκδοσης. Περί τα 500 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στην τουρκική τράπεζα για να στηρίξουν το σχέδιο ανάπτυξής της, με απώτερο στόχο η Finansbank να μπορέσει να αυτονο μηθεί και να αντλεί από την αγορά μόνη της τα κεφάλαια που χρειάζεται για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης εκτιμά ότι μόλις ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω, θα είναι εφικτή για την τράπεζα η επιστροφή στις διατραπεζικές αγορές. Με τον τρόπο αυτόν θα επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός από τη μόνη πηγή δανεισμού που υπάρχει σήμερα, ήτοι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι ξένες τράπεζες θα ανοίξουν πάλι τις κάνουλες της χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι ότι ως τώρα η Εθνική έχει καταθέσει στο Ευρωσύστημα τίτλους ύψους 22 δισ. ευρώ, ενώ έχει τη δυνατότητα χορήγησης επιπλέον εγγυήσεων 7-8 δισ. ευρώ. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, ο τραπεζικός κλάδος θα επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Ταμβακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν για την εξαγορά άλλης τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει κίνηση για συγχώνευση αυτή θα υλοποιηθεί μόνο με ανταλλαγή μετοχών και σε καμία περίπτωση με μετρητά.