«Ουδέποτε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε συζήτηση με τον κ. Γιούνκερ, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα είναι διεφθαρμένη», δήλωσεσήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Εν τω μεταξύ, σε διευκρίνιση προχώρησε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είπε συγκεκριμένα ότι ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Eurogroup σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς».

Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».

Ο εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

«Νοσταλγοί του παρελθόντος»

Στις παραπάνω εξηγήσεις παρέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημειώνοντας ότι οι προ ολίγων μηνών διεθνείς επικριτές μας, σήμερα μάς θεωρούν υπόδειγμα δημοσιονομικού συμμαζέματος. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «δυστυχώς πάντα υπήρχαν δυνάμεις τις συντήρησης, νοσταλγοί του παρελθόντος, που δεν αντέχουν να αλλάξει κάτι στον τόπο, είναι οι ίδιοι που λιποτακτούν στα δύσκολα, που αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που αποθέωσαν τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση, τους ημέτερους και γιγάντωσαν τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις».

Ερωτηθείς εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup για το γεγονός ότι ενώ ήξερε την κατάσταση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ειδοποίησε έγκαιρα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τις εξηγήσεις τις ζητεί ο ελληνικός λαός από τις κυβερνήσεις, ότι τις έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ -κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές- και ότι τις ζητεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει αγώνα κατά της διαφθοράς με αποτελέσματα.

«Ας σταματήσουμε να τα ρίχνουμε πάντα αλλού και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας» συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δικαιώνεται από τις δηλώσεις Γιούνκερ «υπάρχει και η στοιχειώδης κρίση του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς γιατί ο Γ.Παπακωνσταντίνου -προτού διευκρινιστεί τι ακριβώς είχε δηλώσει ο κ. Γιούνκερ- «φωτογράφισε» τον Κ. Καραμανλή, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι σε μια συνέντευξη Τύπου στην Αμερική ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε μια εκτίμηση, απαντώντας σε μια ερώτηση που είχε λάθος βάση. Επισήμανε δε ότι στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι η αναφορά του κ. Γιούνκερ ήταν διαφορετική.