• Αναζήτηση
 • Λάζαρος Παπαδόπουλος «Φέρονται στους παίκτες σαν να είναι αναλώσιμα υλικά»

  «Οταν απλώνεις τα χέρια σου για να πιάσεις τ΄ αστέρια, μπορεί να μην το καταφέρνεις, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να βρεθείς με τις χούφτες σου στη λάσπη» είχε πει κάποτε ένας αμερικανός διαφημιστής.Το δόγμα ασφαλώς εκφράζει τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών και αρχηγό της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, ο οποίος, παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις, βλέπει δυστυχώς τη θλιβερή εικόνα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων να μη βελτιώνεται, αλλά, όπως τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» «αξίζει να πολεμάς για να είσαι καθαρός με τη συνείδησή σου». Με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΣΑΚ, η πλέον επαναστατική φιγούρα στο τελματωμένο επαγγελματικό μπάσκετ εξαπολύει φαρμακερά βέλη εναντίον εκείνων- φορέων και παραγόντων- που κατά τη γνώμη του ευθύνονται για την απογοητευτική εικόνα της Α1 (η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το ερχόμενο Σάββατο 16 Οκτωβρίου).Επίσης ο «Λάζος» μιλάει για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική σε ηλικία 28 ετών και... αφήνει στον πάγκο τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

  «Οταν απλώνεις τα χέρια σου για να πιάσεις τ΄ αστέρια, μπορεί να μην το καταφέρνεις, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να βρεθείς με τις χούφτες σου στη λάσπη» είχε πει κάποτε ένας αμερικανός διαφημιστής.

  Το δόγμα ασφαλώς εκφράζει τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών και αρχηγό της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, ο οποίος, παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις, βλέπει δυστυχώς τη θλιβερή εικόνα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων να μη βελτιώνεται, αλλά, όπως τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» «αξίζει να πολεμάς για να είσαι καθαρός με τη συνείδησή σου». Με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΣΑΚ, η πλέον επαναστατική φιγούρα στο τελματωμένο επαγγελματικό μπάσκετ εξαπολύει φαρμακερά βέλη εναντίον εκείνων- φορέων και παραγόντων- που κατά τη γνώμη του ευθύνονται για την απογοητευτική εικόνα της Α1 (η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το ερχόμενο Σάββατο 16 Οκτωβρίου).Επίσης ο «Λάζος» μιλάει για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική σε ηλικία 28 ετών και… αφήνει στον πάγκο τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

  – Σε προβληματίζει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις του ΠΣΑΚ δεν έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ;

  «Με προβληματίζει και με στενοχωρεί. Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες έχουν άποψη και οι δύο πλευρές. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η μία πλευρά χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγματεύσεις. Η ΕΟΚ διοργανώνει ένα ανασφάλιστο πρωτάθλημα, την Α2. Η κυβέρνηση δεν καταθέτει τη σχετική τροποποίηση, με αποτέλεσμα η ανασφάλιστη εργασία να εξακολουθεί να υφίσταται αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία για τη χώρα μας. Οι έλληνες καλαθοσφαιριστές δεν επιτρέπεται να επιστρέφουν σε ελληνικό σύλλογο, ενώ οι ξένοι έχουν αυτό το δικαίωμα μεσούσης της περιόδου. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω;».

  – Ως πρόεδρος του ΠΣΑΚ πώς σχολιάζεις την αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλαθοσφαιριστών ειδικά από έναν άνθρωπο του μπάσκετ όπως ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης; «Ο κ. Ιωαννίδης το μόνο που έκανε ήταν να εκμεταλλευτεί το μπάσκετ για να φτιάξει την πολιτική καριέρα του. Τι να περιμένω όμως από έναν άνθρωπο ο οποίος έφερε τη διαφθορά με τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο άθλημα; Ηταν ο πρώτος που έφερε ξένους παίκτες και τους έκανε Ελληνες με πλαστογραφίες».

  – Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, ξέχωρα από τα ανεκπλήρωτα αιτήματα των παικτών,η αντιπάθειά σου προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισηςσε οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσεις από την εθνική ομάδα τον Ιούνιο του 2008.

  «Κάνουν λάθος, δεν νιώθω καμία αντιπάθεια προς την Ομοσπονδία. Δεν έχω να χωρίσω τίποτε μαζί τους, χωράφια ή σπίτια, ούτε έχω προσωπικά. Απλά δεν συμφωνώ με την πολιτική που ασκούν. Αντιθέτως, με κάποια στελέχη της ΕΟΚ έχω πολύ καλές σχέσεις. Οσο για την Εθνική, δεν έχω μετανιώσει για την απόφασή μου και είμαι υπερήφανος για αυτήν, όπως και για τη στάση που κράτησα πριν από δύο χρόνια».

  – Αισθάνεσαι ότι η ενασχόλησή σου με τη συνδικαλιστική δράση του ΠΣΑΚ έχει παίξει τον ρόλο τηςόχι μόνο στην απόφασή σου να αποχωρήσεις από την Εθνικήαλλά και σε συλλογικό επίπεδο;

  «Αυτό είναι σίγουρο. Από την Εθνική σταμάτησα λόγω της ενασχόλησής μου με τον ΠΣΑΚ. Με ανάγκασαν να φύγω, άσχετα που, όπως είπα, δεν το μετανιώνω. Οσο για τους συλλόγους, πιέζομαι αρκετά και είναι δεδομένο ότι αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά την καριέρα μου. Πιστεύω όμως ότι αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν κάποια πράγματα και η άποψή μου είναι ότι αξίζει να πολεμάς για να είσαι καθαρός με τη συνείδησή σου».

  – Πώς σχολιάζεις την απόφαση του Δημήτρη Διαμαντίδη να αποσυρθεί από την Εθνικήσε ηλικία μόλις 30 ετών;

  «Δεν πρόκειται να απαντήσω για λογαριασμό άλλου παίκτη, ακόμη και αν αυτός είναι αδελφικός μου φίλος όπως ο Μήτσος. Αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι ότι η Ομοσπονδία φέρεται στους παίκτες σαν να είναι αναλώσιμα υλικά. Θα σας θυμίσω το παράδειγμα του Φώτση, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας γιατί είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Οι γιατροί της Ντιναμό Μόσχας τού έλεγαν ότι έπρεπε να μείνει δύο μήνες εκτός γηπέδων και το επίσημο σάιτ της ΕΟΚ έλεγε δέκα ημέρες. Και μετά έκανε δηλώσεις ότι ο Φώτσης είναι λιποτάκτης».
   
  – Ευθύνες των παικτών δεν υπάρχουν ως προς τη θλιβερή εικόνα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων μπάσκετ; Για όλα φταίνε οι άλλοι;

  «Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες που αναλογούν στους παίκτες. Και ο Σύνδεσμός μας έχει λάβει αποφάσεις που αφορούν λανθασμένες συμπεριφορές μελών μας. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ασκήθηκε βία στη διάρκεια ενός αγώνα και τιμωρήσαμε αυστηρά τους υπαιτίους, ακόμη και με διαγραφή από τα μητρώα του ΠΣΑΚ. Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Ολα αυτά όμως πρέπει να συζητούνται στο ίδιο τραπέζι, αλλά- είπαμε- δυστυχώς στη χώρα μας ακούγεται μόνο η μία πλευρά».

  – Να περάσουμε και στα… εξωσυνδικαλιστικά. Πώς αντιλαμβάνεσαι τις νέες διαγραμμίσεις και κανονισμούςοι οποίοι εφαρμόζονται στο μπάσκετ από την 1η Οκτωβρίου;

  «Θεωρώ ότι θα επηρεάσουν το άθλημα θετικά. Με τις νέες διαγραμμίσεις κλείνει πολύ η ρακέτα στη βάση της και ανοίγει πολύ το τρίποντο. Αν δούμε τι συμβαίνει στο ΝΒΑ, θα διαπιστώσουμε ότι πάνω από το 50% των καλαθιών, όχι των πόντων, επιτυγχάνεται μέσα στη ρακέτα. Σε αντίθεση με κάποιες απόψεις που έχω ακούσει, πιστεύω ότι το νέο καθεστώς θα βοηθήσει τους ψηλούς. Εκτιμώ μάλιστα ότι θα αναγεννηθεί ο ψηλός, υπό την έννοια ότι θα ξαναδούμε επιτέλους κλασικούς σέντερ».

  – Σε εκπλήσσει το ότι οι τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του Κυπέλλου Ελλάδος διεξήχθησαν με τους παλαιούς κανονισμούς και ότι από την πέμπτη αγωνιστική άρχισαν να εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί της FΙΒΑ και στη χώρα μας;

  (γελάει δυνατά) «Γιατί να με εκπλήσσει; Μα στην Ελλάδα συνήθως γίνεται το ανάποδο. Στην Ευρωλίγκα οι προκριματικοί αγώνες έγιναν με τους νέους κανονισμούς, όχι όμως και στο Κύπελλο Ελλάδος. Στη Β΄ και Γ΄ Εθνική παίζουν ακόμη με δύο διαιτητές. Σε λίγο θα δούμε το άουτ να γίνεται από τους ίδιους τους παίκτες, όπως στα πέτρινα χρόνια, και να καταργείται το τρίποντο ώστε να θυμηθούν οι διοικούντες τα νιάτα τους. Αλλωστε από τότε διοικούν το μπάσκετ…».

  – Ας μιλήσουμε και για τον παίκτη Λάζαρο Παπαδόπουλο.Για ποιους λόγους αποφάσισες να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι στον ΠΑΟΚ;

  «Εμεινα γιατί μου αρέσει το κλίμα στην ομάδα, γιατί η διοίκηση απαρτίζεται από παλιούς παίκτες του συλλόγου, γιατί ο κόουτς Μαρκόπουλος δίνει έμφαση στο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και γιατί θα έχω πολλούς και καλούς συμπαίκτες».

  – Τι θα μπορούσε να σημαίνει για σένα το ότι είσαι και αρχηγός της ομάδας;

  «Τυπικά μόνο έγινα αρχηγός γιατί ανέκαθεν- σε όποια ομάδα έχω αγωνιστεί- αισθανόμουν αρχηγός. Αρχηγός δεν γίνεσαι στα χαρτιά. Αρχηγός είναι αυτός που υπερασπίζεται τους συμπαίκτες του, που φτιάχνει το κλίμα στα αποδυτήρια, που δένει την ομάδα. Πάντα στην καριέρα μου ήθελα να έχω ηγετικό ρόλο εντός και εκτός αποδυτηρίων, πριν και μετά την προπόνηση».

  – Αρκετός κόσμος υποστηρίζει ότι ο ΠΑΟΚ και ο Αρης θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση πίσω από τους «αιώνιους» Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.Θεωρείς ότι η ομάδα σου θα μπορέσει να διεκδικήσει αυτή τη θέση;

  «Ούτε εμείς ούτε η διοίκηση έχουμε μιλήσει ακόμη για στόχους. Δεν έχουμε αυτό το σκεπτικό. Θέλουμε να παρουσιάσουμε ωραίο μπάσκετ ούτως ώστε ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο να ευχαριστιέται από το θέαμα που θα βλέπει. Μια και μου δίνεται η ευκαιρία, να σας πω ότι δεν με συγκινούν ούτε η Θύρα 3 ούτε η Super 4 αλλά ο απλός κόσμος που έρχεται για να δει μπάσκετ».

  – Ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει για το αγωνιστικό επίπεδο της εφετινής Α1;

  «Θεωρώ ότι το επίπεδο είναι αρκετά πεσμένο. Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι η ανεπαίσθητη παρουσία νεαρών παικτών. Σας θυμίζω ότι στον περυσινό αγώνα Ελπίδων στο καθιερωμένο Αll Star Game οι διοργανωτές δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν ομάδες κάτω των 22 ετών. Και μιλάμε για δωδεκαμελή ρόστερ δύο μόνο ομάδων. Αισιοδοξώ πάντως ότι με λίγη προσπάθεια από τους προπονητές και τους παίκτες η εικόνα θα βελτιωθεί».

  Αθλητισμός