Την παλιά εποχή οι άγγλοι «χούλιγκαν» πήγαιναν στα γήπεδα με μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια για να… ενισχύσουν την ομάδα τους. Την περασμένη εβδομάδα όμως ο τεξανός δισεκατομμυριούχος, συνιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τομ Χικς ανακάλυψε ότι τα σύγχρονα και εξελιγμένα τεχνολογικά… όπλα των φανατικών οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως τα κινητά τηλέφωνα με κάμερα, το Τwitter, αλλά και τα ανεπιθύμητα e-mail (spam), είναι περισσότερο αποτελεσματικά και εξίσου τρομακτικά. Ο Τομ Χικς τις τελευταίες ημέρες είναι ο στόχος μιας συμμορίας αγανακτισμένων οπαδών των «κόκκινων» που τον θεωρούν μοναδικό υπεύθυνο για την κακή πορεία της ομάδας. Ο σύλλογος, που διανύει το 118ο έτος από την ίδρυσή του, όταν ο Χικς τον αγόρασε, το 2007, ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες της Ρremier League, του αγγλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και της Ευρώπης. Από τότε το δάνειο που πήρε για να χρηματοδοτήσει την αγορά και τα χρέη που δημιουργήθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα να «στεγνώσουν» τα ταμεία του συλλόγου και να τον οδηγήσουν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας του αγγλικού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα, αυτή η ατμόσφαιρα «γκρίνιας» και κακού κλίματος στον σύλλογο έχει μεταφερθεί και στον αγωνιστικό χώρο του Ανφιλντ, όπως ονομάζεται το γήπεδο της Λίβερπουλ, με όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.

Εκστρατεία φανατικών
Ετσι οι φανατικοί της ομάδας έχουν οργανώσει μια εκστρατεία η οποία έχει στόχο να διώξει τον αμερικανό ιδιοκτήτη της. Η στρατηγική τους βασίζεται στο να τρομάξουν τις τράπεζες αλλά και τους υπόλοιπους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ώστε να μη δανειοδοτήσουν τον Τομ Χικς, για να εξαντληθεί η ρευστότητά του και να αναγκαστεί να πουλήσει την ομάδα. Για να το επιτύχουν αυτό, έχουν επιστρατεύσει όλα τα γνωστά ψηφιακά σύγχρονα μέσα ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του και όλες τις προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων. Στη συνέχεια επιτίθενται στους υποψήφιους δανειστές με χιλιάδες απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνα και μηνύματα στη γνωστή υπηρεσία Τwitter, με στόχο να τους αποτρέψουν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τομ Χικς έμαθε από «πρώτο χέρι» ότι είναι το «θήραμα» σε ένα «ψηφιακό κυνήγι» με έναν τρόπο που θυμίζει, αρκετά, κατασκοπική ταινία. Νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης κάθησε σε ένα παγκάκι στην καρδιά του Μανχάταν, όταν έγινε αντιληπτός από έναν φανατικό των «κόκκινων» γέννημα θρέμμα του Λίβερπουλ. Ο 35χρονος φανατικός Πολ Γουίλσον, οικονομικός σύμβουλος, διαπίστωσε ότι τα γραφεία της Deutsche Βank και της JΡ Μorgan Chase ήταν στον ίδιο δρόμο. Ετσι υπέθεσε ότι ο Τομ Χικς, συνοδευόμενος από τον γιο του Τομ Χικς Τζούνιορ, θα επισκεφθεί τις τράπεζες προκειμένου να ζητήσει χρηματοδότηση.

Ο Πολ Γουίλσον δεν έχασε καιρό. Εβγαλε το ΒlackΒerry από την τσέπη του, τράβηξε μερικές φωτογραφίες και τις έστειλε στη σύζυγό του Εριν Μακ Κλόσκι. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Χικς ως το «λόμπι» του κτιρίου της Deutsche Βank. Η κυρία Εριν Μακ Κλόσκι δεν έχασε καιρό και «ανέβασε» αμέσως τις φωτογραφίες στο Τwitter εξηγώντας την κατάσταση. Ετσι, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο 40χρονος οδηγός ταξί Αλαν Κάιλ, ο οποίος ηγείται της καμπάνιας κατά του Χικς, έστειλε αμέσως ένα μήνυμα στις δύο τράπεζες παρακαλώντας να μην του χορηγήσουν το δάνειο των 313 εκατ. δολαρίων που είχε ζητήσει, από το οποίο θα πλήρωνε τα χρήματα που χρωστούσε στη Royal Βank of Scotland όταν αγόρασε την ομάδα.

Μάχη στο Μανχάταν

Ωστόσο η κατάσταση στο Μανχάταν επιδεινώθηκε περισσότερο όταν ένας 18χρονος οπαδός της Λίβερπουλ που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έμαθε online ότι ο Τομ Χικς είναι «στη γειτονιά». Κατέβηκε στο πεζοδρόμιο με το κασκόλ της ομάδας τυλιγμένο στον λαιμό του, έξω από τα γραφεία της Deutsche Βank, φωνάζοντας ότι ο Τομ Χικς είναι ανεπιθύμητος. Αυτό κράτησε 45 λεπτά. Στη συνέχεια ο Τομ Χικς εγκατέλειψε εσπευσμένα το κτίριο και είπε σε έναν αστυνομικό που ήταν εκεί κοντά ότι ο νεαρός δημιουργεί πρόβλημα. Καθώς ο αστυνομικός απομάκρυνε τον 18χρονο φοιτητή της Ιατρικής από την έξοδο του κτιρίου, ο νεαρός φώναξε προς τον Τομ Χικς: «Φύγε από την ομάδα». Οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να διώξουν την αμερικανική ιδιοκτησία από τον σύλλογό τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίπαλό τους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας οι οπαδοί έχουν ξεκινήσει παρόμοια καμπάνια με στόχο να απομακρύνουν τον αμερικανό επιχειρηματία Μάλκομ Γκλέιζερ, στον οποίο ανήκει η ομάδα και ο οποίος της έχει δημιουργήσει ένα εξίσου υπέρογκο χρέος.

Ο κ. Αλαν Κάιλ, ο 40χρονος οδηγός ταξί που ηγείται του κινήματος των οπαδών της Λίβερπουλ για την εκδίωξη του Τομ Χικς, έχει καταρτίσει ακόμη και λίστες χρηματοπιστωτικών οίκων τους οποίους πιστεύεται ότι έχει προσεγγίσει ο Χικς, και μάλιστα έχει δημοσιεύσει τις λίστες αυτές σε ένα site που ζητεί βοήθεια από τους οπαδούς για να εκδιωχθεί ο Χικς.

Το εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο site είναι ο ματωμένος λογότυπος της RΒS με το σύνθημα «θα τραβήξουμε το σκοινί όσο χρειάζεται». Πάντως εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο τον λογότυπο όσο και τα υπονοούμενα και τις προτροπές του site. Η ίδια καμπάνια στρέφεται και εναντίον του Στίβεν Σβάρτσμαν, του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Βlackstone Ρartners, του οποίου το hedge fund GSΟ φέρεται ότι συμμετείχε στη συμφωνία που είχε στόχο να βοηθήσει τον Χικς να πάρει το δάνειο από την RΒS. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Βlackstone πάντως, η απόφαση της τράπεζας να μη συμμετάσχει τελικά στη συμφωνία δεν επηρεάστηκε από τα απειλητικά e-mail των οπαδών.

Ψηφιακός πόλεμος κατά του αμερικανού ιδιοκτήτη τραπεζών
Η ΘΡΥΛΙΚΗ ομάδα μπέιζμπολ της Νέας Αγγλίας, οι Red Sox της Βοστώνης, είναι από την προηγούμενη Τετάρτη 6/10 η νέα ιδιοκτήτρια των «Κόκκινων» της Αγγλίας, της εξίσου θρυλικής Λίβερπουλ.

Οπως ανακοίνωσε και επίσημα το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού αγγλικού σωματείου, οι μετοχές των Αμερικανών Τζορτζ Ζιλέτ και Τομς Χικς θα περάσουν στα χέρια των ιδιοκτητών της ομάδας μπέιζμπολ Βoston Red Sox.

Η είδηση αυτή θεωρείται η καλύτερη της τελευταίας τριετίας για τους απανταχού φίλους αλλά και τους φανατικούς οπαδούς της ομάδας του «λιμανιού», αφού το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα επί… αμερικανικής διοίκησης ο ιστορικός σύλλογος είχε περάσει στην απαξίωση.

Σύμφωνα με τις απόψεις φίλων αλλά και αναλυτών του ποδοσφαίρου, από την πρώτη ημέρα που οι δύο Αμερικανοί πάτησαν το πόδι τους στην Αγγλία και στη Λίβερπουλ, κανένας φίλος των «Κόκκινων» δεν ήθελε να αναλάβουν τις τύχες της αγαπημένης τους ομάδας. Είτε από διαίσθηση είτε λόγω γνώσης αποδείχθηκαν τελικά αληθινοί. Αλλωστε στα τρία χρόνια που κράτησαν τις τύχες της ομάδας, ο Τομ Χικς και ο Τζορτζ Ζιλέτ κατάφεραν να χρεώσουν τον σύλλογο με το ποσό των 340 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Λίβερπουλ κ. Μάρτιν Μπράουτον δηλώνει περήφανος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ομάδας στους Βοστωνέζους, οι οποίοι, όπως είπε, αφενός πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις της διαδικασίας εξεύρεσης νέου ιδιοκτήτη και αφετέρου διαθέτουν φιλοσοφία νικητή.

«Με την κατάργηση επιβάρυνσης του χρέους,αυτή η προσφορά μάς επιτρέπει να επικεντρωθούμε στις επενδύσεις στην ομάδα. Είμαι στενοχωρημένος μόνο με το γεγονός ότι οι πρώην ιδιοκτήτες έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και γι΄ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νομικές διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση» κατέληξε ο πρόεδρος της Λίβερπουλ.