«Κόκκινος συναγερμός» για τους «γαλάζιους» αντάρτες έχει σημάνει στη Ρηγίλλης, η οποία επιχειρεί κυρίως με τις περιοδείες του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να συσπειρώσει την κομματική βάση και να αντιμετωπίσει τα αντάρτικα. Παράλληλα, θα ρίξει όλο το βάρος στη μέχρι στιγμής «αναιμική» υποψηφιότητα του κ. Β.Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής, τον οποίο δεν στηρίζουν με ιδιαίτερη θέρμη οι βουλευτές. Σε πολλούς νομούς επικρατεί αναστάτωση, αφού τα αντάρτικα είναι πολλά, κυρίως στις πρωτεύουσες, και δεν υπάρχει διάθεση, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από ηγετικά στελέχη της ΝΔ, να υποχωρήσουν οι αντάρτες. Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών που περιοδεύουν ανά την επικράτεια, οι αντάρτες αντιστέκονται και δημιουργούν προβλήματα στους επίσημους γαλάζιους υποψηφίους. Ο κ. Σαμαράς, που έχει ζητήσει τη μέγιστη κινητοποίηση των στελεχών του, αν και δεν έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής, έχει δώσει εντολή να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να εξουδετερωθούν, όπου είναι δυνατόν, τα αντάρτικα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τη Ρηγίλλης, καθώς την επόμενη Κυριακήσύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία- «κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια. Ως εκ τούτου θα ενταθούν οι πιέσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα για να αποτραπούν διασπαστικές κινήσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.

Για να ενδυναμώσει τους υποψηφίους της ΝΔ ο κ. Σαμαράς έχει αναλάβει ο ίδιος δράση και είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών του σε πάρα πολλούς δήμους. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη τριήμερη περιοδεία του στην Πελοπόννησο, όπου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον νομό Αρκαδίας, απ΄ όπου αντλεί τη δύναμή του ο κ. Π. Τατούλης (υποστηριζόμενος από το ΠαΣοΚ και τον ΛΑΟΣ), ο οποίος συγκρούεται με τον υποψήφιο της ΝΔ, νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δ. Δράκο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, που έχει μαζί του τους Αρκάδες κκ. Δ. Αβραμόπουλο (αντιπρόεδρο), Ανδρ.Λυκουρέντζο (Γραμματέα ΝΔ) και Π. Παναγιωτόπουλο (εκπρόσωπο του κόμματος), έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη του κ. Δράκου, τον οποίο είχε μαζί του καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του και μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, ενώ ήταν άκρως επιθετικός στις αναφορές του για τον κ. Τατούλη, τον οποίο χαρακτήρισε και πάλι «πολιτικά μεταλλαγμένο» και «υποψήφιο του μνημονίου», ενώ είπε: «Πιστεύω ότι δεν τον θεωρούν και δικό τους παιδί στο ΠαΣοΚ».

Τα αντάρτικα εντοπίζονται σε μεγάλους δήμους και καταγράφονται ενδεικτικά, ενώ το ΠαΣοΚ εμμένει να επικεντρώνει την κριτική του σε τρία πρόσωπα: στον υποψήφιο περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χαρ. Κόκκινο, για τον οποίο αναφέρονται σε καταδικαστική απόφαση, στον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, για δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το αξίωμά του και στον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας κ. Θ. Καλλιοτσή , για την τρίμηνη παύση από τα καθήκοντά του εξαιτίας υπόθεσης ελληνοποιήσεων.

Παρά τα μηνύματα του κ. Σαμαρά, τα αντάρτικα κυριαρχούν και μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι: στον νομό Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι και Ναύπακτο), στην Πάτρα (η ΝΔ έχει «σπάσει» στα τρία), στο Αίγιο, στη Λευκάδα (συγκρούονται ο τέως δήμαρχος κ. Γ. Γληγόρης με τον τέως βουλευτή κ. Ξ.Βεργίνη ), στην Αρτα (όπου η μισή τοπική ΝΔ είναι απέναντι στον νομάρχη κ. Γ.Παπαβασιλείου και στηρίζει το αντάρτικο ψηφοδέλτιο του κ. Χρ. Παπάζογλου ), κ.ά.

Παράλληλα με την επιχείρηση εξουδετέρωσης των ανταρτών, θα προσπαθήσει η Ρηγίλλης να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο της αποχής γαλάζιων ψηφοφόρων, όπως μεταδίδουν πολλοί βουλευτές από την περιφέρεια. Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και έντονη δυσαρέσκεια καταγράφεται στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ από τις απειλές του κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου για διαγραφές των ανταρτών και όσων στελεχών δεν υποστηρίξουν τους επίσημους υποψηφίους.

Αναβολή για τις προσφυγές κατά του μνημονίου
Στις 23 Νοεμβρίου θα συζητηθούν τελικά ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές κατά του μνημονίου και των περικοπών των δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν χθες, αλλά οι εισηγήτριες κυρίες Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου ζήτησαν να αναβληθεί η υπόθεση καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν απέστειλαν στο δικαστήριο τις θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου και τα άλλα έγγραφα που απαιτούνται για να υπάρξει η νομική εικόνα των ζητημάτων που έχουν ανακύψει. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, σωματεία συνταξιούχων διαφόρων κλάδων κ.ά.

Φοροκαταιγίδα προβλέπει ο πρόεδρος της ΝΔ
Νέα φορολογικά μέτρα προβλέπει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, επικαλούμενος τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. «Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Ερχεται όμως ο κ. Στρος Καν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον διαψεύδει. Μήπως λόγω εκλογών το νέο ψέμα; ΦΠΑ, πετρέλαιο, ΔΕΗεν τω μεταξύπαίρνουν την ανηφόρα» τόνισε από την Τρίπολη και συμπλήρωσε, θέτοντας και πάλι το δίλημμα των εκλογών: «Ψήφοςλοιπόνστους υποψηφίους του ΠαΣοΚ σημαίνει λευκή επιταγή στα χέρια της κυβέρνησης. Και λευκή επιταγή στα χέρια της κυβέρνησης σημαίνει ότι, μετά τις εκλογές, θα ακολουθήσουν τα χειρότερα μέτρα. Να το ξέρει, να το γνωρίζει και να το αποφασίσει από τώρα ο ελληνικός λαός».

Βουβό κύμα δυσαρέσκειας για την αντιμνημονιακή στρατηγική

Αποστάσεις από την αντιμνημονιακή ρητορική της ΝΔ τηρεί ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και οι κκ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, ενώ ο κ. Δήμας μέχρι στιγμής δεν έχει υποστηρίξει τη «γαλάζια» πρόταση

Μ ε αποκλίνουσες θέσεις από την οικονομική πρόταση της ΝΔ εμφανίζονται μια σειρά κορυφαίων στελεχών, που είτε αδυνατούν να την υπερασπιστούν επαρκώς είτε αποφεύγουν να πράξουν κάτι τέτοιο επιλέγοντας τη σιωπή, ενώ άλλοι δεν συντάσσονται με την αντιμνημονιακή στρατηγική της Ρηγίλλης. Η πρόταση της ΝΔ ότι θα μηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες βρίσκει αντίθετους αρκετούς βουλευτές από την ομάδα των φιλελευθέρων, όπως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που τηρεί αποστάσεις, ενώ και ο τομεάρχης και πρώην υπουργός κ. Κ.Χατζηδάκης γενικώς αποφεύγει να το υπερασπιστεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του, παραπέμποντας στο οικονομικό επιτελείο, ενώ προ ημερών είπε ότι ουδεμία δυνατότητα υπάρχει για την επιβεβαίωση του σεναρίου μηδενισμού του ελλείμματος.

Αποστάσεις από την αντιμνημονιακή ρητορική της ηγεσίας τηρεί και ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος που πρόσφατα όταν ρωτήθηκε για τον μηδενισμό του ελλείμματος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και μίλησε γενικά. Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας – συνομιλεί με πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς που είναι σε θέσεις ευθύνης- μέχρι στιγμής δεν έχει μιλήσει για να υποστηρίξει τη γαλάζια πρόταση.