Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον διαφωνούντα Λιού Σιαομπό που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, βλέποντας στη βράβευσή του «ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους όσοι σ’ όλο τον κόσμο μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σε όλους όσοι σ’ όλο τον κόσμο, πολλές φορές κάνοντας μεγάλες προσωπικές θυσίες, μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Μπαρόζο στο μήνυμά του.

«Αυτές οι αρχές βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ αναδεικνύει τη σημασία που έχουν σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Μπαρόζο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Μπαρόζο δεν αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά στην Κίνα ούτε στο αίτημα για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από την ΕΕ.

Ο Μπαρόζο είχε συναντηθεί με τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της συνόδου Ασίας-Ευρώπης και στη συνέχεια στη διμερή σύνοδο ΕΕ-Κίνας.

Μετά τη σύνοδο ΕΕ-Κίνας ο Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είχαν δηλώσει ότι ζήτησαν από την Κίνα να πραγματοποιήσει «προόδους» στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.