Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, υποφέρουν από την ερημοποίηση και ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες, δήλωσε σήμερα από το Αλγέρι, ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, που ελπίζει σε μία προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν.

Ο Λουκ Γκνακάτζα, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τον Αγώνα κατά της Ερημοποίησης, εξέφρασε τη λύπη του σε διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, επειδή οι παγκόσμιες συναντήσεις για το περιβάλλον δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ερημοποίηση και επικεντρώνονται περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην αποψίλωση των δασών.

«Αν δεν συμφωνήσουμε για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών, θα υποβαθμίσουμε περισσότερο τα εδάφη και την αποψίλωση», προειδοποίησε ο κ. Γκνακάτζα.

«Ο αγώνας κατά της ερημοποίησης είναι μια στρατηγική πρόκληση επειδή η ξηρασία προκαλεί ανθρωπιστικές καταστροφές και η Αφρική είναι η πρώτη που έχει πληγεί από το φαινόμενο αυτό, το οποίο πλήττει το 41% των παγκόσμιων εδαφών» πρόσθεσε ο Λουκ Γκνακάτζα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκνακάτζα, η μικροβιολογική βιοποικιλότητα κάνει τα εδάφη να έχουν την ικανότητα να αναγεννηθούν αλλιώς υποβαθμίζονται. Αυτή η μάχη είναι ο τομέας που έχει την μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσει την φτώχεια, καθώς η αύξηση των καλλιεργειών κατά 10%, μπορεί να μειώσει τη φτώχεια κατά 6%.