Την ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική, σταθερή και ενεργό στάση της Ρωσίας υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στη προσφώνησή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί για την Κύπρο έναν από τους σημαντικότερους εταίρους και συμμάχους και ένα σταθερό υποστηρικτή στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Η στάση αρχών της Ρωσίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν και παραμένει ανεκτίμητη, πρόσθεσε.

Ο κ.Χριστόφιας είπε ακόμη ότι σήμερα η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και να στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μίας λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, όπως σημείωσε, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επιβολή πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, του Κυπριακού περιλαμβανομένου. Ακόμη επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για πίστη και σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους διαχρονικά στενούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Κύπρο, μέσα και από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Εξέφρασε ταυτόχρονα ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη που παρέχουν στη Ρωσία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το απόγευμα οι κύριοι Μεντβέντεφ και Χριστόφιας προσφώνησαν συνάντηση Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών και τέλεσαν τα εγκαίνια Ρωσικής Τράπεζας στη Λευκωσία.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά το Μακαριότατο για την εγκάρδια υποδοχή, που του επιφυλάχθηκε, και αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης, που συνδέουν τον Κυπριακό και τον Ρωσικό λαό. Διαβεβαίωσε δε για τη συνέχιση και στο μέλλον της συμπαράστασης της χώρας του προς την Κύπρο. Ο κ. Χρυσόστομος πρόσφερε στον Ρώσο πρόεδρο την εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα, με την ευχή να τον προστατεύει και να τον στηρίζει στο έργο του. Με τη σειρά του ο κ.Μεντβέντεφ πρόσφερε στο Μακαριότατο αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας του Καζάν.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ αναχωρεί αργά απόψε για την Μόσχα.

Δεξίωση για την 50ή επέτειος από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέθεσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ. Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος , ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς επίσης και ξένοι διπλωμάτες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουκρανία και άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα.