Ζακ Ντελόρ Κάλεσε το Βερολίνο να ξαναβρεί τον δρόμο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης

Ο γάλλος πρώην πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών Ζακ Ντελόρ επέκρινε σήμερα, αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ευρωπαϊκή αποδέσμευση» της Γερμανίας της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, προσκαλώντας το Βερολίνο να ξαναβρεί τον δρόμο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης… «Τη μέρα που με χαρά γιορτάζουμε (στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) την επανένωση της Γερμανίας, πώς να μην διερωτηθούμε, για το γερμανικό όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον»…

Ο γάλλος πρώην πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών Ζακ Ντελόρ επέκρινε σήμερα, αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ευρωπαϊκή αποδέσμευση» της Γερμανίας της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, προσκαλώντας το Βερολίνο να ξαναβρεί τον δρόμο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης…

«Τη μέρα που με χαρά γιορτάζουμε (στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) την επανένωση της Γερμανίας, πώς να μην διερωτηθούμε, για το γερμανικό όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Ντελόρ.

Θυμίζοντας πως η Γερμανία είναι από την οικονομική σκοπιά το πλέον ισχυρό κράτος των «27», ο Ντελόρ θύμισε επίσης ότι όσοι μοιράζονται το ευρώ «δεν έχουν μόνον δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις».

Οι αναλυτές κρίνουν ότι αυτή ακριβώς η υπενθύμιση ήταν «ευθεία βολή» κατά των δισταγμών της Μέρκελ, να διασώσει την Ελλάδα από την επαπειλούμενη χρεοκοπία νωρίτερα φέτος…ή έστω να συνδράμει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό της στήριξης και για άλλα κράτη στην ευρωζώνη που θα αντιμετωπίσουν δημοσιονομικές δυσχέρειες.

«Διαδοχικές γερμανικές κυβερνήσεις ήλθαν στο ευρωπαϊκό προσκήνιο απεμπολώντας και το γερμανικό μάρκο, ακόμα», πρόσθεσε ο κ. Ντελόρ, «δηλαδή το σύμβολο της γερμανικής ισχύος, για να προτιμήσουν το ευρώ, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα».

«Δεν νοσταλγώ, απλά ως μαχητής της ευρωπαϊκής ιδέας απευθύνομαι σήμερα στη Γερμανία, όπως όμως και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να διερωτηθώ δημόσια, άραγε οι αξίες που μας κληροδοτήθηκαν από τους πατέρες αυτής της ιδέας κυριαρχούν ακόμα και σήμερα;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk