Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεπέρασε το σκόπελο της ψηφοφορίας για την παροχή εμπιστοσύνης στη κυβέρνησή του και έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του έτους απομακρύνθηκε.

Υπέρ της κυβέρνησης τάχτηκαν 342 βουλευτές και κατά 275 ενώ τρεις απείχαν.

Η κυβέρνηση χρειαζόταν τουλάχιστον 316 ψήφους, την ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Το θετικό αποτέλεσμα θεωρούταν αναμενόμενο καθώς νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τα μέλη της ομάδας του Τζιανφράνκο Φίνι (έχει 34 μέλη) είχαν ανακοινώσει ότι θα τάσσονταν υπέρ της κυβέρνησης κατά τη ψηφοφορία.

«Δεν πρόκειται να μην κάνουμε το καθήκον μας. Έχουμε τη θέληση να δούμε την παρούσα κυβέρνηση να συνεχίζει το έργο της» μέχρι το 2013, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ιτάλο Μποκίνο.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέθεσε τα βασικά σημεία της πολιτικής του για το υπόλοιπο της θητείας του. Ανάμεσά τους είναι η ανάκαμψη του Νότου, η καταπολέμηση της μαφίας, ένα νέο φορολογικό σύστημα και υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου, αναμόρφωση της δικαιοσύνης, καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, όπως και στήριξη της οικογένειας.