Στη Βουλή θα πηγαίνουν όλα τα σχέδια για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που θα εντάσσονται στο «fast track», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης παρουσιάζοντας σήμερα το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα του Ελληνικού, ο υπουργός υπογράμμισε πως το Μνημόνιο Κατανόησης με το Κατάρ είναι μη δεσμευτικό και θα περάσει από τη Βουλή όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο. Η συμφωνία «έχει την πολιτική σημασία ότι είναι έγγραφη επιβεβαίωση για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο Χ.Παμπούκης, συμπληρώνοντας: «Μην το υποτιμούμε, ούτε να το υπερτιμούμε, είναι σημαντικό αν δούμε πως αντιστοιχεί αυτή η επένδυση στο 2% του ΑΕΠ».
Αναφορικά με την φημολογία περί δημιουργίας καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ο υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε τέτοια περίπτωση θα είχε «βγει ο ίδιος στα κάγκελα». Ο υπουργός διέψευσε επίσης την ύπαρξη αντιπαράθεσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το ζήτημα.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε πως για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις τα σχέδια θα έρχονται στην Βουλή, λόγος για τον οποίο ζήτησε την ανάληψη ευθύνης από όλες τις πτέρυγες, λέγοντας πως λόγω της σημασίας των σχεδίων «η ευθύνη πρέπει να είναι συλλογική».

Με το νέο νόμο συγκροτείται Διυπουργική Επιτροπή Ανάπτυξης που θα ασχολείται με την προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων και θα παρακολουθεί την επενδυτική διαδικασία, με στόχο την αποφυγή καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Ο υπουργός σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο «δεν αποτελεί καινοφανές μοντέλο» αναφέροντας ως παραδείγματα τους λιμένες και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με το νομοσχέδιο, συνέχισε ο υπουργός, δεν υπάρχουν προθέσεις παράκαμψης του ΣτΕ, λέγοντας όμως πως κανείς «δεν αμφισβητεί τις αγκυλώσεις» στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και της ελαστικής προσφυγής στα δικαστήρια: «Ο καθένας να προσφύγει στα δικαστήρια μπλοκάροντας μια επένδυση κι αν χάσει την υπόθεση να μην υποστεί καμία συνέπεια για τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν» είπε ο Χ.Παμπούκης.

Ο κ. Αθ.Μπούρας από την ΝΔ επισήμανε πως το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για όψιμο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την ανάπτυξη ένα χρόνο μετά κι ενώ βρίσκεται στο σημείο «μηδέν».

Ο κ. Αγγ.Τζέκης από το ΚΚΕ μίλησε για αποικιακού χαρακτήρα επενδύσεις, στο όνομα των οποίων θα δοθούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα μειωθούν μισθοί και θα χτυπηθούν εργατικά δικαιώματα.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Η.Πολατίδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση και ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στις ξένες επενδύσεις, το θέμα είναι ότι δεν επενδύουν και οι Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δ.Παπαδημούλης μίλησε για γενικόλογο νομοθέτημα το οποίο δεν αμβλύνει τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα (μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος, μεγάλη συστημική διαφθορά, απουσία κανόνων σε χρήσεις γης κ.α.).