Η εκπνοή του ισραηλινού μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη ρίχνει σε αβεβαιότητα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, πάντως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάνει πράξη την απειλή για άμεση αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση αφήνοντας χρόνο στη διπλωματία. Ο Νικολά Σαρκοζί -ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Μαχμούντ Αμπάς στο Παρίσι- διοργανώνει διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό εντός Οκτωβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσεσήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι καλεί έως τα τέλη Οκτωβρίου για ειρηνευτική διάσκεψη στο Παρίσι τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι συνομιλίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη σε επίπεδο κορυφής στα τέλη Νοεμβρίου, περιλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι πρόσκλησή του προς Αμπάς και Νετανιάχου έχει γίνει ήδη αποδεκτή.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε ότι πρέπει να παραταθεί το ισραηλινό μορατόριουμ στον εποικισμό για άλλους τρεις με τέσσερις μήνες, θέση την οποία ο Σαρκοζί στήριξε ως καίριας σημασίας. «Οι οικισμοί πρέπει να σταματήσουν» τόνισε ο Αμπάς -δήλωση την οποία επανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάνει, πάντως, πράξη την απειλή της για άμεση αποχώρηση από τις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και με στόχο τη σύναψη συμφωνίας σε διάστημα ενός έτους.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει «γρήγορη απόφαση» σχετικά με την απόσυρση ή μη από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με τον Αραβικό Σύνδεσμο την προσεχή Δευτέρα.

Μετά τις 4 Οκτωβρίου «θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τη θέση μας» είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Η δήλωση Αμπάς σηματοδοτεί ότι οι Παλαιστίνιοι δίνουν περισσότερο χρόνο στους Αμερικανούς μεσολαβητές προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός για το φλέγον ζήτημα του εποικισμού.

Το δεκάμηνο μορατόριουμ στην οικοδομική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έληξε χθες τα μεσάνυχτακαι ήδη οι εκσκαφείς έχουν αρχίσει να σκάβουν το έδαφος για την ανέγερση 50 κατοικιών στον οικισμό Αριέλ. Ίδια εικόνα επικρατεί και σε άλλους δύο οικισμούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός -ο οποίος πιέζεται από τα ακραία στελέχη στο εσωτερικό της υπερσυντηρητικής κυβέρνησής του- έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης του μορατόριουμ, ρίχνοντας στο «τραπέζι» μόνο τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Παλαιστινιακή Αρχή ενδέχεται να αποδεχθεί ότι το μορατόριουμ δεν θα παραταθεί επίσημα, αρκεί να μην υπάρξει μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.