Εκπνέει το μορατόριουμ

«Γιορτή» εβραίων εποίκων στη Δ.Όχθη, ενώ «χαροπαλεύει» η διαπραγμάτευση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλεί τους εβραίους εποίκους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση» μετά την εκπνοή του μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα, ωστόσο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έποικοι βάζουν ήδη συμβολικά θεμέλιο λίθο σε οικισμό παρουσία ακροδεξιών βουλευτών. Η λήξη του μορατόριουμ απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαπραγμάτευση και οι ΗΠΑ αναζητούν επειγόντως συμφωνία για την παράτασή του προκειμένου να μην αποχωρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή από τις συνομιλίες.

«Γιορτή» εβραίων εποίκων στη Δ.Όχθη, ενώ «χαροπαλεύει» η διαπραγμάτευση | tovima.gr

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλεί τους εβραίους εποίκους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση» στη λήξη του μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα, ωστόσο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έποικοι βάζουν ήδη συμβολικά θεμέλιο λίθο σε οικισμό παρουσία ακροδεξιών βουλευτών. Η λήξη του μορατόριουμ απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαπραγμάτευση και οι ΗΠΑ αναζητούν επειγόντως συμφωνία για την παράτασή του προκειμένου να μην αποχωρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή από τις συνομιλίες.

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει επίσημα το μορατόριουμ -τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος- εβραίοι έποικοι τοποθέτησαν έναν θεμέλιο λίθο στον οικισμό Κιριάτ Νεταφίμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Γιορτάζοντας» τη λήξη της δεκάμηνης αναστολής στην εποικιστική δραστηριότητα (που δεν κάλυπτε την ανατολική Ιερουσαλήμ) δεκάδες έποικοι και ακροδεξιά στελέχη συμμετείχαν στην «τελετή» με τον εκπρόσωπο των εποίκων Γκέρσον Μεσίκα να διαμηνύει στις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «η γη του Ισραήλ ανήκει στον εβραϊκό λαό».

Ο βουλευτής Ντάνι Ντανόν, που ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης «να είναι δυνατός και να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις για τη διατήρηση του μορατόριουμ».

Αργότερα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση εποίκων στον οικισμό της Ρεβάβα, παρά την έκκληση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τους εποίκους να δείξουν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» στην εκπνοή του μορατόριουμ.

«Ο πρωθυπουργός καλεί τους κατοίκους της Ιουδαίας και της Σαμάριας [στη Δυτική Όχθη] και τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα σήμερα και στο μέλλον, όπως ακριβώς επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα όλους αυτούς τους μήνες του παγώματος» τονίζεται σε επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Κυριακή.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το μορατόριουμ δεν πρόκειται να παραταθεί παρά την απειλή των Παλαιστινίων ότι θα αποσυρθούν από την απευθείας διαπραγμάτευση που επαναλήφθηκε προσφάτως υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με στόχο να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή σε διάστημα ενός έτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιέζεται από το εσωτερικό της υπερσυντηρητικής κυβέρνησής του να μην ενδώσει στις πιέσεις για παράταση και αντ’ αυτής «ρίχνει στο τραπέζι» μόνο τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας.

Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας διαπραγμάτευσης Εχούντ Μπαράκ ανέφερε την Κυριακή στο BBC ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι «πενήντα-πενήντα», δηλώνοντας όμως πολύ πιο αισιόδοξος για την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών και εκφράζοντας την «ελπίδα» του να μην αποτελέσει εμπόδιο ο εποικισμός.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος από πλευράς του δήλωσε σε παναραβική εφημερίδα ότι η εκπνοή του μορατόριουμ δεν θα σημάνει αυτόματα τη λήξη της διαπραγμάτευσης. Ο Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι θα προσφύγει στους παλαιστινιακούς θεσμούς και την επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξέπεμψε «πράσινο φως» για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 2 Σεπτεμβρίου.

* Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 νέες μονάδες κατοικιών στη Δυτική Όχθη έχουν ήδη λάβει έγκριση από τις ισραηλινές αρχές και οι έποικοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αρχίσουν την κατασκευή τους το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος