Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, τονίζοντας όμως ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο.

«Σύντομα τα δύο μέρη πρόκειται να διαβουλευθούν από κοινού για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Οφείλουμε να είμαστε υπομονετικοί και να επιδιώξουμε τους τρόπους για να οικοδομήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις δύο πλευρές», τόνισε ο Τάντιτς, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο Μπόρις Τάντιτς καλωσόρισε την ετοιμότητα της ΕΕ να διευκολύνει το διάλογο με το Κόσοβο ενώ ακόμη προέτρεψε άλλες χώρες να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα της Σερβίας που καλούσε σε έναρξη των συνομιλιών αν και δεν περιείχε τις αρχικές διατυπώσεις του Βελιγραδίου που καταδίκαζε ως «απαράδεκτη» τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Παραταύτα, οι ηγέτες του Κοσόβου τονίζουν ότι δεν θα συζητήσουν τίποτα που θα θίγει την ανεξαρτησία της χώρας τους, η οποία ανακηρύχτηκε μονομερώς το 2008 δεν αναγνωρίζεται ακόμη από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.