Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν μία πιθανή κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες εάν το Ισραήλ δεν παρατείνει το «πάγωμα» του εποικισμού στη Δυτική Όχθη, το οποίο λήγει την Κυριακή.

Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε για 25 λεπτά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Μετά την συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ.Κρόουλι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις προσπάθειές της να κρατήσει ζωντανές τις συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να παρατείνει το μορατόριουμ στην ανέγερση οικισμών, το οποίο λήγει την Κυριακή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει το «πάγωμα» του εποικισμού, ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μία συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να βρεθεί.

Σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσουν οι απευθείας συνομιλίες, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, αποφάσισε να παρατείνει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ ότι «το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να φθάσει σε συμβιβαστική λύση με την οποία θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, με το δεδομένο ότι δεν μπορεί η κατασκευαστική δραστηριότητα (στους εβραϊκούς οικισμούς) να είναι μηδενική».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έχει κάνει γνωστό ότι αρνείται οποιονδήποτε συμβιβασμό που δεν θα εγγυάται την πλήρη διακοπή του εποικισμού.