Στόχος το πανεπιστήμιο του αύριο Την αναβάθμιση των ΑΕΙ παρουσιάζει στους Πρυτάνεις αύριο ο Πρωθυπουργός στους Δελφούς

O πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παίρνει «μετάθεση» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της LSΕ αναλαμβάνει τα ηνία του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά την αυριανή πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, μια πρώτη εικόνα της οποίας θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ στη Σύνοδο των Δελφών.

O πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παίρνει «μετάθεση» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της LSΕ αναλαμβάνει τα ηνία του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά την αυριανή πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, μια πρώτη εικόνα της οποίας θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ στη Σύνοδο των Δελφών. Το υπουργείο Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των αλλαγών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνει τώρα το τρίτο βήμα, με στόχο το πανεπιστήμιο να απαλλαγεί οριστικά από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η κίνηση του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει αύριο Σύνοδο Πρυτάνεων στους Δελφούς για να τους ενημερώσει και να συζητήσει μαζί τους τα κυβερνητικά σχέδια, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως αλλαγές τέτοιας εμβέλειας χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις».

Στο ΑΕΙ τού αύριο ο πρύτανης δεν θα προέρχεται απαραίτητα από τους καθηγητές που αποτελούν τη Σύγκλητο, όπως επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση θα ορίζεται ύστερα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύσσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα ανήκει το κάθε ΑΕΙ. Για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα τον ρόλο του συντονισμού και της οργάνωσης των πανεπιστημίων θα έχει ένα Περιφερειακό Συμβούλιο (παρόμοιο με τα ΠΕΣΥ της Υγείας), στο οποίο θα υπάγονται το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο, η Γεωπονική Σχολή και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, πιθανότατα, θα προκηρύσσει και τις θέσεις των πρυτάνεων των ιδρυμάτων, ενώ σε συνεργασία με τα ΑΕΙ θα καθορίζονται ο αριθμός των φοιτητών, οι μετεγγραφές κτλ.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στοχεύει στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά· πανεπιστήμια οικονομικά αυτάρκη, με την προσέλκυση πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού- όπως οι έδρες με τη χρηματοδότηση ιδιωτών-, με μηχανισμούς ελέγχου, αξιολόγησης και σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk