Μορφή αρχίζουν να παίρνουν οι αλλαγές που προανήγγειλε τους τελευταίους μήνες η Αβάνα για χαλάρωση των περιορισμών οικονομικής δραστηριότητας εκτός της κρατικής οικονομίας, καθώς η Κούβα αφήνει ελεύθερο το πεδίο αυτόνομης απασχόλησης σε συνολικά 178 τομείς.

Στην επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Granma δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή οι λεπτομέρειες του «ανοίγματος»: οι Κουβανοί θα μπορούν να λειτουργούν εστιατόρια (τα υπάρχοντα ιδιωτικά paladares θα μπορούν πλέον να έχουν 20 θέσεις) και μικρές επιχειρήσεις και να εργάζονται ελεύθερα ως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οινοπαραγωγοί και πλήθος άλλων επαγγελμάτων.

Επίσης, όσοι Κουβανοί βρίσκονται εκτός συνόρων θα μπορούν να νοικιάζουν τις κατοικίες τους για όσο καιρό βρίσκονται εκτός συνόρων, ενώ για 83 τομείς προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων από ιδιώτες.

Η κυβέρνηση, που πρόσφατα ανακοίνωσε το σχέδιό της να απολύσει σταδιακά 500.000 εργαζομένους στον κρατικό τομέα, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο παροχής δανείων σε ιδιώτες για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αυτοαπασχολούμενοι και μικρο-επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώνουν φόρους μεταξύ 10% και 40%, αναλόγως του τομέα δραστηριότητάς τους.

Η επίσημη εφημερίδα τονίζει, όπως σημειώνει το Reuters, πως οι αλλαγές γίνονται για την «υπεράσπιση, τη διατήρηση και τη συνέχιση της τελειοποίησης του σοσιαλισμού» μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, και δεν αποτελούν στροφή στον καπιταλισμό.