Η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή εθιμοτυπική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον ομόλογό του για τη πρόοδο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναμένεται να εξετασθούν και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και οι γερμανικές επενδύσεις στην χώρα μας.

Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Σόιμπλε είχε αποδώσει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την ταχύτατη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι «άξια σεβασμού» για τις προσπάθειές της. Ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει πως ο μηχανισμός χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας θα ισχύσει αυστηρά για τρία χρόνια και η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει εντός πέντε ετών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σόιμπλε θα τεθούν ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης τον όρων του Συμφώνου.

Η Γερμανία επιμένει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων και συγκεκριμένα στη δυνατότητα στέρησης ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών και στην αποκαλούμενη «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ήτοι τη δυνατότητα αποβολής ενός κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη. Και τα δύο αυτά μέτρα απαιτούν την τροποποίηση της Συνθήκης και έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αύριο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist με θέμα «Το φαινόμενο ντόμινο: Πώς η κρίση του ευρώ επιδρά στην Ευρώπη».