Υπογράφηκε σήμερα Τετάρτη η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ Θεατρικού Μουσείου και Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, το οποίο παραχώρησε ο δήμος, προκειμένου να στεγαστεί ένα τμήμα του Μουσείου.

Στο ειδικά διαρρυθμισμένο διώροφο κτήριο, θα μεταστεγαστεί το εκθετήριο του Μουσείου, όπου -δια χειρός Διονύση Φωτόπουλου– θα στηθούν τα καμαρίνια των Ελλήνων ηθοποιών, τα οποία ως τώρα στεγάζονταν στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου της οδού Ακαδημίας. Ο νέος χώρος, στην «καρδιά» της Αθήνας, εκτός του ότι είναι εύκολα προσβάσιμος, διαθέτει και υπόγειο, το οποίο θα παραχωρείται σε νέους θιάσους με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.

Στους δύο ορόφους θα εκτίθενται τα καμαρίνια «με τα κατάλοιπα ενός ηθοποιού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, όπου «κατάλοιπα» η περούκα της Παξινού, το κοστούμι του Μινωτή, το γάντι, που δώρισε ένας θαυμαστής στην Κάλλας και που φορούσε η Σάρα Μπερνάρ, όταν υποδύθηκε την Εντα Γκάμπλερ, προσωπικά αντικείμενα της Λαμπέτη και άλλα.

«Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τη λειτουργική ευθύνη του κτιρίου, όχι τη διοίκηση», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Αθήνας, κ. Ν. Κακλαμάνης, υπογράφοντας με τον πρόεδρο του Μουσείου, κ. Γεωργουσόπουλο, τη σύμβαση συνεργασίας.

Το πρόβλημα, βέβαια, της στέγασης του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο δεν λύνεται εξ΄ολοκλήρου, διότι τα ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντα, βιβλιοθήκες και μνημειώδη θεατρικά αρχεία, τεκμήρια μοναδικά για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, «εκδιώχθηκαν» από το κτήριο στα Πατήσια, μετά από έξωση που έκανε ο ιδιοκτήτης, λόγω οφειλής 14 ενοικίων. Θα μεταφερθούν στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, στην Ακαδημίας.

«Πρόκειται για το σημαντικότερο θεατρικό αρχείο των Βαλκανίων, με τεκμήρια από το Βουκουρέστι, την Τεργέστη, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, με ολόκληρες βιβλιοθήκες δωρισμένες από τον Αλέκο Λιδωρίκη, την Παπαδάκη, όλο το αρχείο και τα πνευματικά δικαιώματα του Ασημάκη Γιαλαμά», επισήμανε ο Κ. Γεωργουσόπουλος.

Πρόκειται, δηλαδή, για 50.000 ειδικευμένους τόμους, μελέτες, δοκίμια Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, 170.000 αφίσες, 120.000 προγράμματα, 100.000 φωτογραφίες, πολλές με τους παλιούς τσίγκους, παρτιτούρες της οπερέτας και του μουσικού θεάτρου, 7.500 βιντεοσκοπημένες παραστάσεις.

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι το μόνο εθνικό θέατρο της Ευρώπης, με εξαίρεση εκείνο της Αγγλίας. Τα έξοδα συντήρησης των κοστουμιών, των σχεδίων και γενικότερα του ιστορικού υλικού, είναι μεγάλα και η κατάσταση επιδεινώνεται με τις οφειλές του στο ΙΚΑ.

Φέτος, λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών δυσχερειών, δεν πραγματοποίησε τις καθιερωμένες του βραβεύσεις, ούτε κατάφερε να λειτουργήσει την έκθεση με τα κοστούμια, στην Επίδαυρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ.